Sistem economic de iluminat public şi camere de supraveghere
Foto: Marius Negri

Sistem economic de iluminat public şi camere de supraveghere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe principiul tot răul… spre bine, după furtunile de anul trecut, din perioada martie-aprilie, în Târgu-Bujor a fost refăcut din temelii tot sistemul de iluminat public, dar s-a modernizat şi sistemul de camere de supraveghere stradală.

Bujorenii şi-au pus mâinile-n cap când au văzut ce a rămas în urma furtunilor, în 2017. Reţelele electrice au fost făcute praf, tot sistemul de iluminat public a fost pus la pământ. Desigur, lucrurile nu puteau rămâne aşa. "În regim de urgenţă, am reuşit să ne mobilizăm şi să facem o achiziţie, astfel încât în Tg.Bujor şi satele componente, Moscu şi Umbrăreşti, am schimbat tot ce aveam în materie de iluminat public. Avem acum instalaţii cu leduri, mult mai economice şi mult mai fiabile", ne-a explicat primarul din Tg.Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Proiectul, în valoare de peste 523.000 lei, din fondurile proprii ale Consiliului Local, s-a derulat rapid, în perioada august-septembrie 2017, tot sistemul fiind refăcut din temelii: s-au reparat reţelele distruse, s-au înlocuit echipamentele de control şi s-au instalat în jur de 1.000 de lămpi stradale cu leduri. "De când am refăcut sistemul de iluminat public, nu am avut probleme, în afară de o serie de reglaje. Mai mult, pe lângă faptul că avem un sistem bine pus la punct, mai fiabil, ne-a scăzut şi factura la electricitate cu vreo 40 la sută!", ne-a spus primarul.

O altă investiţie din fonduri locale, care, cu siguranţă, va aduce mai multă linişte pentru bujoreni, este modernizarea sistemului de camere de supraveghere stradală. "Tg.Bujor e un orăşel liniştit, dar mai apar din când în când şi fapte antisociale. Iniţial am avut un sistem mai vechi, rudimentar, de supraveghere stradală, cu 12 camere, doar în zona centrală. Din păcate, şi acest sistem a fost afectat de furtunile de anul trecut. Dar ne-am propus să facem un sistem nou, mai performant, pentru că el este foarte util în activitatea de menţinere a ordinii şi liniştii publice. Astfel, cu o investiţie de 60.000 lei, cam în două săptămâni, vom avea un sistem nou, cu 32 de camere de supraveghere - chiar în prezent sunt echipele care le montează, astfel încât să acoperim toate zonele importante din Tg.Bujor, Moscu şi Umbrăreşti", ne-a declarat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

Noul sistem va permite captarea şi stocarea imaginilor pe servere timp de o lună de zile. Astfel, dacă apare un incident, Poliţia sau ale instituţii care se ocupă de ordinea publică pot apela la sistemul de supraveghere al Primăriei pentru a-i identifica pe eventualii delicvenţi. Un lucru util, toamna, de exemplu, când apar reclamaţii privind furtul din culturile agricole, sau când diverşi "oameni de bine" încearcă să intre prin casele oamenilor pentru a şterpeli bunuri de valoare.

Lucrări de asfaltare şi modernizare a infrastructurii rutiere

O veste bună pentru locuitorii din centrul judeţului Galaţi ar fi că, la iniţiativa CJ Galaţi, vor fi modernizate drumurile ce fac legătura între Tg.Bujor şi localităţile învecinate, respectiv Folteşti-Vârlezi şi Bereşti-Moscu. "Sunt două artere principale de care sunt interesaţi mulţi dintre locuitorii noştri şi am convingerea că se vor face, pentru că sunt într-un stadiu extrem avansat, iar parteneriatul cu CJ este unul foarte bun", ne-a spus primarul Laurenţiu Viorel Gîdei.

Acesta a precizat că şi la nivelul străzilor din Tg.Bujor, Umbrăreşti şi Moscu s-a demarat un program de modernizare. Anul trecut, printr-un proiect de 5,6 milioane de lei, au fost asfaltate şi modernizate 5 km de cale rutieră, în zonele de interes pentru locuitori. Anul acesta urmează să se facă lucrări pe 9,5 km de străzi, printr-un proiect evaluat la 13,6 milioane de lei, ce urmează să fie scos la licitaţie chiar în această lună. "Toată lumea cere străzi, şi pe bună dreptate! Iar în aceste proiecte nu vorbim de străzile centrale, vorbim de străzile din cartiere. Sunt lucrări care vin să dea un aspect civilizat, mai atractiv, unor zone în care, altfel, se ajunge mai greu", a precizat primarul.

Sănătatea, înainte de toate

Unele din investiţiile aşteptate cu interes la Tg.Bujor sunt cele pe care CJ Galaţi le are în plan în ceea ce priveşte spitalul din localitate. "La Spitalul din Târgu Bujor, avem un proiect de consolidare, pentru că ne confruntăm cu alunecări de teren, schimbăm acoperişul clădirii administrative şi avem pregătit deja un studiu de fezabilitate pentru extinderea Ambulatoriului de specialitate în curtea spitalului. Pregătim, de asemenea, construcţia unei secţii noi de Pediatrie, cu finanţare transfrontalieră, într-un parteneriat cu colegi din Republica Moldova", declara recent preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

La rândul său, primarul Laurenţiu Viorel Gîdei a arătat: "Sunt investiţii, într-adevăr, foarte importante, pentru că spitalul deserveşte o arie destul de importantă. Înseamnă foarte mult pentru noi, pentru că având aici şi Ambulanţă, primul loc în care se ajunge în caz de urgenţă este Spitalul din Tg.Bujor". Edilul a precizat că, odată cu finalizarea blocurilor ANL, vor fi alocate locuinţe de serviciu şi personalului medical, măsură menită să facă localitatea mai atractivă pentru cadrele de specialitate.

Terenuri de sport, la solicitarea tinerilor

Activităţile sportive au mare căutare la Târgu Bujor. Aşa se face că, în cursul anului trecut, s-au investit 217.770 de lei pentru realizarea unui teren de sport acoperit sintetic, la Umbrăreşti. "A fost foarte solicitat. Se joacă fotbal, de relaxare. Accesul este liber, terenul este al comunităţii, singura condiţie este ca persoanele care îl folosesc să şi aibă grijă de el", ne spune primarul Laurenţiu Viorel Gîdei. Anul acesta, graţie unui proiect, un teren similar va fi realizat şi la Moscu.

Citit 5297 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2018 19:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.