Câmpurile gălăţene promit rod bun, dacă seceta nu face ravagii în primăvară

Câmpurile gălăţene promit rod bun, dacă seceta nu face ravagii în primăvară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grâul a răsărit, pe aproape întreaga suprafaţă cultivată şi se dezvoltă promiţător * Orzul şi orzoaica de toamnă dau şi ele semne bune * Rapiţă s-a cultivat pe suprafeţe de circa trei ori mai restrânse decât în cursul anului trecut, dar culturile se dezvoltă momentan satisfăcător * Dacă nu vom avea zăpadă din belşug în următoarea perioadă, chinul fermierilor care nu pot să irige va reîncepe din primăvară


 

Culturile de câmp semănate în toamnă în judeţul Galaţi au răsărit în proporţie de peste 90 la sută şi, pentru moment, se dezvoltă satisfăcător. Cantitatea scăzută de precipitaţii rămâne, însă, o problemă care ar putea afecta câmpurile şi în acest an, apreciază inginerul Profira Onode, şef de serviciu în cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

Câmpurile cu grâu, mai întinse

„Grâu s-a semănat pe o suprafaţă de 56.711 hectare, iar cele mai recente verificările ale stării de vegetaţie, realizate la mijlocul lunii decembrie, au demonstrat că 97 la sută dintre culturile înfiinţate au răsărit. Alte 1.397 de hectare cu grâu, echivalentul a 2 la sută din suprafaţa totală, au răsărit parţial. Nu a răsărit grâu pe o suprafaţă de de 556 hectare, adică pe 1 la sută din totalul suprafeţei cultivate”, a precizat Profira Onode.

Anul trecut se semănaseră 56.455 de hectare de grâu, cu 265 mai puţine decât în toamna aceasta. Potrivit datelor DADR din luna septembrie, fusese recoltată până în septembrie 2012 o cantitate de 59.547 de tone de grâu. Dat fiind faptul că starea culturilor este mai bună la acest moment comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fermierii pot trage speranţă că recoltele vor fi mai înbelşugate, chiar dacă nu se va atinge un maxim istoric al producţiei pe hectar. În această toamnă, la nivel naţional, s-au însămânţat cu grâu peste 1,9 milioane de hectare de teren, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (DADR).

Orzul şi orzoaica de toamnă merg bine

Fermierii gălăţeni au semănat orz pe 5.377 de hectare şi cei mai mulţi dintre ei nu au motive să fie nemulţumiţi. Culturile au răsărit pe 99 la sută dintre suprafeţele cultivate, adică pe 5.316 hectare. Rămân, deci, doar 61 de hectare pe care orzul a răsărit doar parţial. Orzoaica de toamnă, care ocupă 524 de hectare, a răsărit în proporţie de sută la sută. Situaţia este similară la nivel naţional, pe cele 90.798 hectare cultivate cu orzoaica de toamnă şi cele peste 196.380 hectare cultivate cu orz.

De trei ori mai puţină rapiţă

Anul 2012 a fost catastrofal pentru cultivatorii de rapiţă, care fie şi-au întors culturile, încercând să mai scoată totuşi ceva bani din brazdă, fie n-au adunat mai nimic de pe câmpuri. În acest an, mulţi dintre fermieri au renunţat la cultura tehnică destul de pretenţioasă sau au înfiinţat culturi pe suprafeţe mult mai reduse. Astfel, dacă în cursul anului trecut aveam circa 25.000 de hectare cu rapiţă, în această iarnă am intrat cu doar 8.732 de hectare. La acest moment, pe mai mult de 4.000 de hectare densitatea este de peste 100 de plante.

Seceta dă din nou târcoale

„Este foarte posibil ca şi în această primăvară să avem secetă, judecând după cantităţile de precipitaţii care au căzut până în acest moment şi după debitele râurilor din judeţ. Ar fi o situaţie destul de gravă, dacă s-ar întâmpla aşa, din cauză că deja s-au înregistrat producţii foarte mici, în cursul anului trecut”, a mai spus şeful de serviciu din cadrul DADR.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, Petre Grigore, a declarat încă de la finele anului trecut pentru „Viaţa liberă” că mulţi dintre fermieri au fost afectaţi de recoltele slabe şi nu şi-au permis să folosească suficiente îngrăşăminte atunci când şi-au înfiinţat culturile de toamnă. Şi cum în judeţ câmpurile se pot iriga doar pe o suprafaţă de circa 15.000 de hectare, posibila secetă din primăvara care se apropie nu e deloc de neglijat. Mai ales că, în funcţie de cantitatea de precipitaţii care va cădea, se vor înfiinţa şi culturile de primăvară.

Citit 1803 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.