Încă un weekend cu filme pentru gălăţeni, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Încă un weekend cu filme pentru gălăţeni, la Casa de Cultură a Sindicatelor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Începând din această seară şi până duminică, la cinematograful improvizat de la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor rula ultimele cinci filme pe care gazdele şi cei de la Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” le-au pregătit pentru gălăţeni.

Astăzi, puteţi vedea „Roxanne”

În această seară, de la ora 18,30, sunteţi invitaţi să vedeţi pelicula românescă „Roxanne”, în regia lui Valentin Hotea. Filmul spune povestea lui Tavi Ionescu, în vârstă de 38 de ani, căruia încă îi place să se poarte ca un copil şi să ia totul în joacă. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate şi descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu. Porneşte o investigaţie în care va afla multe secrete, care trebuiau să rămână ascunse şi care îi schimbă viaţa. Atunci, pentru prima dată, personajul principal este nevoit să ia anumite decizii de om matur.

Din distribuţie fac parte actorii: Şerban Pavlu, Adrian Văncică, Mihai Călin, Valeria Seciu, Diana Dumnbravă, Corina Moise, Anghel Damian şi Cristian Bota.

Scenariul, scris de Ileana Muntean şi Vali Hotea, pleacă de la fapte reale. În 1985, pe când era în liceu, Vali Hotea a scris la Europa Liberă, împreună cu un grup de prieteni, dedicând o melodie a trupei The Police, „Roxanne”, unei fete pe care o chema Roxana. „Am fost foarte liniştit că fac ceva foarte interesant, până când au început să dispară colegi din clasă şi să fie un fior foarte rece prin liceu, pentru că Securitatea făcea vizite. Într-o bună zi a venit şi randul meu. M-au luat, m-au băgat în maşină şi m-au dus unde e acum sediul Poliţiei Capitalei. M-au luat la întrebări, la percheziţii, la ameninţări”, a spus Vali Hotea, în legătura cu filonul autobiografic al poveştii.

Sâmbătă, tot film românesc

Un alt film interesant românesc, „Kapitalism - reţeta noastră secretă”, aşteaptă să fie văzut sâmbătă, 18 iulie, de la ora 18,30, pe ecranul din sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi. Pelicula este un film documentar regizat de Alexandru Solomon, lansat în România în 2010. Regizorul imaginează o întoarcere a lui Nicolae Ceaușescu în țară, după 20 de ani de la execuția sa. Dictatorul ar avea surpriza de a-i revedea pe o parte din foștii conducători ai aparatului comunist, în prezent deveniți mari magnați. Filmul surprinde fenomenul privatizării forțate începute după căderea comunismului din România, pe baza unei „rețete” a cărei compoziție cuprinde corupţia, nepotismul şi trecutul comunist. Sunt intervievaşi unii dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din ţară, precum Dan Diaconescu, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu sau George Copos.

Duminică, filme pentru copii, dar şi pentru cei mari

Bunicii, părinţii şi copiii care au ratat prima difuzare a filmelor „Aventurile lui Huck Finn” şi „Tom Sawyer” le pot vedea duminică, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Primul începe la ora 11,00, iar cel de-al doilea la ora 15,00.

Pelicula „Aventurile lui Huck Finn” este realizată după romanul scris de Mark Twain şi spune povestea băieţelului nonconformist Huck Finn şi a adultului Jim, care este şi sclav, ce sunt legaţi de o prietenie strânsă, în ciuda diferenţelor sociale dintre ei. Stând împreună mereu, încep o aventură pe râul Mississippi, care le va marca viaţa pentru totdeauna, cu bune şi cu rele. Deşi micul Huck fusese învăţat că un sclav nu valorează nimic şi că locul lui e în lanţuri, el hotărăşte să-şi ajute prietenul să devină un om liber. Pe parcursul călătoriei, Jim îl învaţă pe Huck că, în ciuda părerii generale, toţi oamenii sunt la fel şi merită respect. Drumul lor nu e lipsit de peripeţii, mai ales când pe râu nimeresc în războiul dintre două tabere rivale, iar Jim e din nou ameninţat cu sclavia. Împreună trebuie să găsească puterea şi curajul de a face cum le spune inima.

Tot duminică, de la ora 15,00, cei mici sunt invitaţi să descopere aventurile lui Tom Sawyer, un băiat care nu se gândeşte decât la farse, spre marea supărare a mătuşii sale Polly, alături de care puştiul şi fratele său vitreg, Sid, locuiesc în micul St. Petersburg, pe fluviul Mississippi. Deşi nu-l poate ţine în frâu, Polly e hotărâtă să-l transforme pe Tom într-un om responsabil şi cumsecade. Însă, alături de prietenul Huck Finn, Tom Sawer face numai năzbâtii. Numai o fată cu totul ieşită din comun îl poate ţine pe puşti departe de năzdrăvănii: domnişoara Becky Thatcher, fiica noului judecător din St. Petersburg, de-abia sosită în oraş. Tom e în stare de orice pentru a o impresiona pe fată cu fapte eroice.

De la ora 18,30, gălăţenii pot vedea producţia românească „Cel ales”.  Povestea filmului începe în anii ’80, când domnul X (Bogdan Stanoevici) a fost ajutat să fugă din ţară tocmai de cei care erau puşi să-l ţină în ea cu orice preţ. Ani mai târziu, i-au cerut un favor, la schimb: o crimă. Întâi s-a împotrivit, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, în timp ce el a trebuit să părăsească ţara de adopţie, renunţând la identitate, la familie, la toată viaţa sa. Credea că a pierdut totul, dar a descoperit recent că mai are încă mult de pierdut. În prezent, domnul X conduce, alături de o tânără necunoscută (Laura Cosoi), o maşină printr-o ţară care nu mai e a lui, în căutarea ieşirii din labirintul în care a intrat cu 30 de ani în urmă. Filmul „Cel ales” a câştigat patru premii la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood din acest an: cel mai bun film narativ, cea mai bună imagine, cea mai bună regie şi cea mai bună muzică.

Din distribuţie fac parte actorii: Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Alexandru Mărgineanu, George Remeş, Ion Haiduc, Bogdan Stanoevici, Mărioara Sterian, Mădălina Constantin, Bogdan Talaşman, Cristian Toma şi Cristian Gheorghe.

Biletul la filmele pentru copii costă 5 lei, iar pentru celelalte pelicule 10 lei. Tichetele pot fi cumpărate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 9,00 şi 14,00, dar puteţi lua bilete şi la intrarea în sală.

Citit 9963 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.