Cum luptăm cu răceala?

Cum luptăm cu răceala?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din fericire, nu toţi gălăţenii au ghinionul să contracteze un virus gripal sau să se îmbolnăvească de o viroză. Totuşi, cei mai mulţi dintre noi resimt, măcar de câteva ori pe an, efectele unei răceli.

De aceea, încă din primele momente în care simţim simptomele specifice, bine ar fi să facem câteva schimbări în alimentaţia şi rutina noastră zilnică, pentru a  ne asigura că boala nu va deveni chinuitoare.

Odihniţi-vă suficient!

Foarte important este, înainte de toate, să ne odihnim, poate chiar mai mult decât o facem în mod obişnuit şi să dormim circa 7-8 ore pe noapte. Temperatura din dormitor trebuie să fie una confortabilă, situată în jurul valorii de 20-25 de grade.

Ideal ar fi, însă, să nu apelaţi  exclusiv la radiatoare electrice pentru încălzire, din cauză că acestea usucă aerul, sporind posibilitatea de apariţie a iritaţiilor la nivelul căilor respiratorii.

În plus, cel puţin pentru câteva zile după ce au apărut simptomele, încercaţi să nu petreceţi perioade mari de timp în frig, ceaţă şi vânt. Evitaţi, de asemenea să faceţi eforturi fizice susţinute şi hidrataţi-vă din belşug cu lichide la temperatura camerei.

Nu consumaţi alcool în cantităţi mari şi nu fumaţi, măcar până în momentul în care starea dumneavoastră generală se îmbunătăţeşte. Nici cafeaua sau ceaiul negru nu sunt tocmai indicate în aceste perioade.

Băile calde pot fi benefice, în cazul în care boala nu va afectat deja foarte mult. După baie, este important să petreceţi jumătate de oră în pat şi înveliţi bine cu o plapumă sau mai multe pături groase. Poate aşa starea vi se va îmbunătăţi şi nu veţi mai avea nevoie de medicaţie!

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă şi apelaţi, totuşi, la automedicaţie, aveţi grijă să nu abuzaţi de produsele farmaceutice. Mai multe comprimate nu înseamnă neapărat că boala va ceda mai repede. Uneori puteţi ajunge chiar la complicaţii pricinuite de medicamente.

Alimente indispensabile

Fie că vrem să prevenim apariţia răcelii, fie că avem deja simptome şi nu vrem să lăsăm boala să avanseze, nu trebuie să excludem usturoiul din dieta zilnică.

Indicat ar fi, dacă nu suferiţi de afecţiuni digestive severe şi medicul vă permite, să consumaţi cel puţin un căţel crud, în fiecare zi. Motivul - leguma conţine un număr mare de substanţe cu efect antibacterian.

De folos vă poate fi şi supa caldă de pui, asezonată cu mărar şi pătrunjel proaspăt. Puteţi consuma şi condimente, cum ar fi hreanul, despre care se crede că este, printre altele, un bun decongestionant nazal.

Există specialişti care nu recomandă consumul de lactate pe perioada în care pacientul este răcit. Puteţi, însă, să apelaţi cu încredere la consumul de ceaiuri.

În farmacii puteţi găsi chiar selecţii de plante pentru ceaiuri împotriva răcelii şi gripei. Lămâia adăugată în cana de ceai ajută şi ea, pentru că este o sursă importantă de vitamina C.

Citit 859 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.