Biologia - predată de un filolog, la şcoala din Cavadineşti

Biologia - predată de un filolog, la şcoala din Cavadineşti
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* La Şcoala Cavadineşti, un profesor de limba română predă, de trei ani, biologia, ca dascăl necalificat *

Deşi pare absurd ca un asolvent de studii superioare, licenţiat în filologie, să lucreze ca necalificat pe un domeniu pe care nu l-a studiat în facultate, situaţia este perfect reală.

Posturile de limba română s-au epuizat şi mulţi dintre absolvenţii de litere au fost nevoiţi să se îndrepte spre o altă catedră. Dascălul de biologie vine de la Suceveni şi îi convine că e aproape de şcoală. Restul cadrelor didactice sunt calificate şi fac naveta zilnic de la Galaţi.

Şcolile din Cavadineşti sunt conduse de o directoare coordonatoare pe cât de tânără, pe atât de ambiţioasă. Dna Diana Răileanu este mămica a patru copii şi a reuşit să-şi ia licenţa cu două bebeluşe gemene în braţe, fără a-i mai pune la socoteală şi pe ceilalţi doi!

Este de loc din Bereşti şi uneori visează să se mute la oraş, dar soţul, poliţist de frontieră, nu se lasă dus de lângă familia din Cavadineşti. Înainte de a fi profesor de limba română în Cavadineşti, a fost învăţătoare la Balinteşti, deci e familiarizată cu traiul la ţară.

500 de elevi, mulţi navetişti

Şcoala cu clase I-VIII din Cavadineşti funcţionează în două corpuri de clădire separate. Ambele arată bine: toaletă în interior, apă curentă, centrală termică pe bază de lemne. Meritul pentru aspectul civilizat al şcolilor îi aparţine, în special, fostei directoare.

Şcolile au sală de calculatoare, pentru că există o conexiune la internet printr-un program de la Ministerul Educaţiei. Comuna are nu mai puţin de 500 de copii care frecventează şcolile şi grădiniţele. Probleme sau cazuri de gripă nouă nu au existat, cel puţin deocamdată.

La data la care am vizitat noi şcoala, o mămică venită cu copilul din Anglia stătea în carantină, deşi nu prezenta niciun fel de simptom de boală.

Performanţe şi nu prea

„Performanţe deosebite nu prea facem noi la ţară, pentru că elevii sunt educaţi din familie că vor rămâne aici şi nu are rost să investească în învăţătură, dar noi ne chinuim să-i atragem cu activităţi extracurriculare”.

„Sunt şi mulţi elevi navetişti de la Vădeni, Grăpeni, Rugineni, care ajung târziu acasă şi pentru că se întunecă repede nu prea mai au timp de teme”.

„La Vădeni, mulţi sunt oameni foarte săraci, stau în case din stuf şi e şi normal să nu-şi dorească multe trăind în acest mediu. Dar avem şi elevi care au ajuns la licee importante – Emil Racoviţă, Pedagogic sau la liceul din Bereşti, în funcţie de posibilităţi”, ne-a declarat directoarea.

În cancelarie, doi papagali îi ţin de urât directoarei în serile în care stă până târziu în şcoală pentru a face situaţii şcolare.

Citit 1948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.