Cât să bem de Revelion?

Cât să bem de Revelion?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă nu vă dezlipiţi de pahar toată noaptea, v-aţi putea număra printre zecile de gălăţeni care, în loc să îşi prelungească petrecerea până dimineaţă, ajung cu ambulanţa la Urgenţe, din pricina intoxicaţiilor cu alcool * Dezamăgitor mod de a vă începe noul an, nu-i aşa? *

Dacă vreţi ca noaptea dintre ani să fie una reuşită, este foarte important să aveţi măsură în toate, dar mai ales în ceea ce priveşte consumul de alcool! Nu de alta, dar un abuz v-ar putea afecta atât sănătatea cât şi buna dispoziţie de moment.

În plus, atmosfera generală a petrecerii pe care o frecventaţi ar putea avea de suferit şi chiar nu v-aţi dori să le stricaţi cheful şi voia bună şi celor din jurul dumneavoastră!

Ce mai riscaţi dacă nu vă dezlipiţi de pahar toată noapte? Ei bine, aţi putea fi unul dintre zecile de gălăţeni care, în loc să prelungească petrecerea, ajung cu ambulanţa la Urgenţe, cu intoxicaţii etanolice.

De Crăciun, au trecut prin camera de Stabilizare a Unităţii de Primiri Urgenţe - deci au fost în stare gravă - circa 30 de gălăţeni care au băut peste măsură. Nu-i chiar modul ideal de a ne petrece Sărbătorile, nu-i aşa?

Moderaţie, nu abstinenţă!

Bineînţeles, să fiţi precauţi nu însemnă să nu vă atingeţi de alcool, ci doar să o faceţi cu moderaţie, astfel încât consumul să contribuie la instalarea şi menţinerea bunei dispoziţii.

În funcţie de cantitate de băuturi consumate şi de tăria lor, concentraţia de alcool din sânge  poate creşte, uneori periculos de mult. Multe depind şi de capacitatea organismului dumneavoastră de a metaboliza alcoolul.

În linii mari, alcoolemiile cuprinse între 0,5 şi 1,5 la sută sunt considerate uşoare, iar cele de până la 2,5 la sută, medii.

Peste aceste valori, sunteţi într-un real pericol, mai ales dacă nu vă prezentaţi (ajutaţi, de regulă!) la medic. Modificările care au loc în organism după creşterea concentraţiei de alcool  din sânge depind într-o anumită măsură şi de frecvenţa cu care consumaţi  alcool.

Ce înseamnă consum moderat de alcool?

Medicii şi experţii în nutriţie definesc în mod diferit consumul responsabil de alcool, date fiind şi diferenţele de metabolizare în rândul pacienţilor.

Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că bărbaţii nu ar trebui să consume, în medie, mai mult de trei pahare de alcool, iar femeile s-ar putea mulţumi cu doar două pahare.

Recomandările sunt valabile, însă, doar pentru persoanele cu o stare bună de sănătate, care nu suferă de boli în cazul cărora există contraindicaţii la consumul de alcool.

Dacă aveţi de gând să gustaţi din mai multe tipuri de băuturi, aveţi grijă să nu beţi cantităţi mari.

Evitaţi excesul de băuturi dulci şi nu alternaţi de prea multe ori băuturi foarte tari cu altele cu concentraţie mai scăzută de alcool (de exemplu whisky sau ţuică şi bere) pentru că astfel riscaţi să nu vă daţi seama imediat atunci când v-aţi depăşit limita şi să vă treziţi la un moment dat că vă este rău deja.

Nu uitaţi, noaptea de Revelion este doar prima din an, aşa că nu trebuie să terminaţi tot alcoolul. O să mai aveţi alte 364 de nopţi din acelaşi an ca să trăiţi clipa!

Citit 712 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.