Vârlezi: O bilă albă şi una neagră pentru şcoală

Vârlezi: O bilă albă şi una neagră pentru şcoală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 36 de elevi din comuna Vârlezi fac zilnic naveta, cu microbuzul şcolar, la liceul din Târgu Bujor. Numărul lor mare constituie, deopotrivă, o premieră şi o performanţă, pentru că niciodată nu au fost în comună atâţia liceeni.

Cei care sunt de loc din satul Crăieşti sunt deja obişnuiţi cu naveta încă din clasa a V-a, pentru că în localitate nu există decât şcoală primară.

Şcoala cu clase I-IV din Crăieşti a fost reabilitată şi arată destul de bine. Are centrală termică, dar nu-i foloseşte la nimic, pentru că tot sobele sunt la putere.

Conducerea şcolii şi Primăria au luat această decizie pentru că a pune în funcţiune centrala pentru doar 4-5, ore cât stau copiii la şcoală, însemna un consum prea mare.

Dacă la şcoală s-ar învăţa în două schimburi, orarul claselor gimnaziale fiind după-amiaza, atunci ar exista motive pentru a pune centrala termică la treabă.

Speranţa copiilor şi a părinţilor lor este că elevii nu vor mai trebui să facă naveta obositoare la Şcoala din Vârlezi, ci vor putea învăţa la şcoala lor.

Dar în condiţiile comasării şcolilor cu elevi puţini şansele de a învăţa la şcoala din Crăieşti sunt aproape nule.

Fizica a devenit informatică

Şcoala din Vârlezi se mândreşte cu modernizările de care a beneficiat: grup sanitar nou, fosă septică, puţ forat, centrală termică, termopane.

Se poate spune că a avut de două ori noroc: fostul primar Vasile Radu fusese profesor de matematică în şcoală, iar soţia sa era directoarea instituţiei de învăţământ, deci era normal să aibă grijă de localul de învăţământ.

Actualul primar, economistul Ştefan Patriche, a fost şeful centrului financiar al şcolii, deci era normal să fie preocupat de aspectul şi condiţiile de învăţământ din localitate.

Şcoala cu clasele I-VIII din Vârlezi era, înainte de ’89, vestită pentru elevii foarte buni şi pentru laboratorul performant de fizică-chimie. Meritul amenajării lui cu toate cele necesare îi aparţinea profesorului Tărăbuţă.

Din păcate, laboratorul nu mai există, fiind transformat în clasă de informatică. „Dl Tărăbuţă s-a îmbolnăvit, am avut suplinitori, nu se mai preocupau de laborator, mai ales că unii dintre ei erau şi necalificaţi”, ni s-a explicat de către conducerea şcolii. Cele 15 calculatoare au conexiune la internet.

Parcul elevilor

Şcoala din Vârlezi este frecventată de 208 elevi cu tot cu cei de la  Crăieşti. Toate cadrele didactice sunt calificate, dar numai trei sunt titulari, restul fiind suplinitori. Nu sunt probleme cu absenteismul sau abandonul şcolar.

Primarul a ţinut ca pauzele elevilor să fie cât mai plăcute. În curtea şcolii au fost amenajat un loc de joacă şi mai multe băncuţe şi mese cu scaune din lemn pentru ca elevii să se poată bucura de minutele de recreaţie în condiţii optime.

Citit 3103 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.