Legea lui Papură-Vodă

Legea lui Papură-Vodă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prin apelul la instanţă, 600 de cadre didactice şi didactice auxiliare din şcolile gălăţene au primit salariul mărit, aşa cum prevede Legea 221 * Ceilalţi bat din buze, în timp ce colegii lor încasează mai mulţi bani pentru aceeaşi muncă *

Subiect de bancuri, asta a devenit Legea 221 care, în 2008, mărea cu 50 la sută (de fapt, 37 la sută), doar pe hârtie, salariile din învăţământ. Când un act normativ se aplică numai pentru unii, gluma se îngroaşă şi se numeşte discriminare.

După sarabanda ordonanţelor prin care s-a încercat stoparea punerii în aplicare a creşterilor salariale şi după opririle la Curtea Constituţională, Legea 221 a rămas în vigoare, dar… nu s-a aplicat.

Singura cale de constrângere găsită de sindicalişti pentru respectarea legii a fost instanţa. Astfel, unii profesori au încasat câteva zeci de mii de lei în plus faţă de colegii lor cu acelaşi grad, vechime şi care fac aceeaşi muncă.

Şi mumă, şi ciumă

În Galaţi, în jur de 600 de cadre didactice şi didactice auxiliare, adică doar 10 la sută din numărul lor total, au primit măririle salariale, începând cu luna noiembrie sau decembrie.

Mai multe hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, obţinute în procesele intentate de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi, le-au dat dreptate oamenilor de la catedră.

Membrii SIP din şcolile din Lieşti, Piscu, Frumuşiţa, Iveşti, Liceul „Emil Racoviţă”, Colegiul „Calistrat Hogaş” Tecuci, Şcoala 3 Galaţi, Colegiul „Paul Dimo” (Energetic) au încasat deja salarii mărite, conform listei furnizate de sindicat.

Discriminarea făcută prin lege este cea mai evidentă chiar în aceste şcoli: profesorii transferaţi la aceste instituţii de învăţământ la începutul anului şcolar sau cei care nu sunt membri de sindicat n-au primit niciun leu în plus, pentru că nu au fost parte în procese.

Asta în timp ce restul colegilor de cancelarie au semnat statul de plată pentru salarii simţitor mai grase.

„Un precedent periculos”

„Deşi am depus toate dosarele la aceeaşi dată, procesele şcolilor au fost judecate de complete diferite de judecată, iar unele acţiuni în instanţă au trecut şi prin recurs. De aici diferenţele”, declară Valeriu Diculescu.

Liderul SIP Galaţi mai menţionează că până la sfârşitul lunii februarie ar trebui să se încheie toate procesele deschise pentru membrii săi.

Liderul unui alt sindicat, Adrian Andrăşescu, de la „Educaţia”, este mai virulent, nuanţând că „la instanţele civile te duci când ai o neînţelegere pe o lege, nu când o lege este în vigoare, dar nu se aplică. Acest fapt creează un precedent periculos - acela că, în România, legile se aplică numai prin hotărâri în instanţă”.

Totuşi, şi acesta a apelat la justiţie ca să câştige un drept prevăzut prin lege.

Legea salarizării unice pune paie pe foc

Deşi procesele sunt pe rol, intrarea în vigoare a Legii 330 nu face decât să încurce şi mai mult lucrurile.

Conform Legii salarizării unice, în 2010, în învăţământ, salariul de bază aferent lunii ianuarie se menţine egal cu cel primit în decembrie 2010 (fără a lua în consideraţie diminuarea de 15 la sută pentru zilele de concediu fără plată).

Ar însemna că doar cei aproximativ 600 de angajaţi deja „privilegiaţi” prin Legea 221 vor avea salariul mărit cu 37 la sută pe parcursul acestui an. Restul ar rămâne cu buzele umflate, conform legii.

Dar, tot conform actelor în vigoare (însă Legea 221 nu se aplică), toate cadrele didactice şi didactice auxiliare ar fi trebuit să aibă salarii mărite uniform, cu acelaşi procent.

Legea lui Papură-Vodă în Ţara lui Cremene…

Comentariu foto: Catedra, devenită un simbol al discriminării în numele legii

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.