Tanti Marina din satul Costi a împlinit 100 de ani

Tanti Marina din satul Costi a împlinit 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La sărbătoare au participat zeci de rude, prieteni şi primăriţa comunei Vânători *

Ograda familiei Istrate, din satul Costi, comuna Vânători a fost, ieri, neîncăpătoare: tanti Marina, pe care o ştie tot satul, a împlinit 100 de ani şi toată lumea a venit să o serbeze. Iar când spunem toată lumea, ţineţi cont că numai rude de sânge are tanti Marina cam 53!

„Are 8 copii, Costel, Paraschiva, Ionel, Aurel, Margareta, Vasile, eu, şi Angela dar de născut a născut 12, însă patru i-au murit. Are 19 nepoţi, 22 de strănepoţi şi patru stră-strănepoţi”, ne-a lămurit, iute, Maria, una dintre fetele străbunicii de 100 de ani.

Emoţionaţi şi fericiţi, toţi cei prezenţi au felicitat-o pe femeia centenară, care le-a zâmbit tuturor, blajin, aşa cum a făcut-o toată viaţa. „Toată lumea o ştie cât este de liniştită, de calmă, de ponderată. Nu am cuvinte să o laud”, ne-a spus una din vecine, Elena Ghenghea.

Pe lângă bunicuţa de 100 de ani, strănepoţelele ei s-au jucat şi au chicotit, aducându-i femeii zâmbete. „Am 8 ani şi mă numesc Selina. Tanti Marina este străbunica mea. Îi doresc tot binele din lume”, ne-a spus una din micuţe, alături de cea mai mititică stră-strănepoată, Sabina Elena Costea, de 5 ani, care ştie că „tanti Marina este mămica lu\' bunica”.

Faţă de toată agitaţia din jur, tanti Marina şi-a păstrat cumpătul. Nu s-a emoţionat vizibil nici când băbuţele satului au venit să o pupe, nici când bătrâni de 75-80 de ani, fiii ei, i-au pupat mâna spunându-i, ca odinioară „săru\'mâna” şi  nici când primăriţa comunei Vânători, Sicuţa Murgu, i-a înmânat o diplomă de onoare, un tort, un imens buchet, alcătuit din 100 de fire de garoafe.

Nu s-a emoţionat nici când însuşi pastorul a venit să o felicite şi nu şi-a pierdut cumpătul nici când poştaşul i-a adus pensia modică: în jur de 600 de lei (cu tot cu pensia de urmaş şi cea de soţie a unui fost veteran de război).

Secretul vieţii ei

Să o întrebi care este secretul longevităţii? Sau cum se simte la frumoasa vârstă? Sau dacă i se pare că 100 de ani este o vârstă frumoasă? Să o întrebi cât îi este de greu să nu se piardă în mrejele amintirilor de acum 70-80 de ani? Să o întrebi cât de greu îi este să audă ce se vorbeşte în jurul său?

Nu am putut să o întreb pe tanti Marina nimic din toate astea, căci astfel de întrebări îşi pierd importanţa. „Copiii să fie sănătoşi, asta e cel mai important… În rest, cum dă Domnul!”, şopteşte, uşor, tanti Marina, secretul vieţii ei.

Citeşte articolul integral ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ a „Vieţii libere” de astăzi.

Citit 671 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.