„Radu Negru” nu vrea director de la „Traian”

„Radu Negru” nu vrea director de la „Traian”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” au protestat ieri împotriva numirii lui Gabriel Gogoncea ca director al celor două unităţi comasate * „E doar o numire cu delegaţie, nu sunt bătut în cuie!”, spune directorul Gabriel Gogoncea

Se ştie că, de la 1 septembrie, două unităţi liceale din Galaţi s-au comasat, la cererea conducerii ISJ, prin ordin ministerial.  Colegiul Tehnic „Traian” a fost desfiinţat şi absorbit de Grupul Şcolar „Radu Negru”, care a devenit astfel Colegiul Tehnic „Radu Negru”.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia de numire a lui Gabriel Gogoncea (de la „Traian”) ca director al noii instituţii, că s-au şi încins spiritele. Ieri, angajaţii de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” protestau împotriva directorului numit de conducerea ISJ: „Ni se pare normal ca directorul să fie ales de la noi, pentru că noi suntem unitatea care nu a fost desfiinţată.

Avem rezultate mai bune la bacalaureat, iar elevii ne preferă pe noi la admitere, s-a văzut clar. Acesta este şi motivul care a stat la baza deciziei de comasare”, îşi varsă păsul angajaţii liceului.

„E o decizie anapoda!”

Cadrele didactice şi ceilalţi angajaţi ai şcolii ne-au spus că au luat la „puricat” decizia emisă de ISJ şi au tras concluzia că are atâtea greşeli încât nici nu poate fi considerată valabilă. „E făcută anapoda, deci nu are valabilitate.

În decizie se precizează că Gabriel Gogoncea este numit director la Grupul Şcolar «Radu Negru», instituţie care nu mai există, noua unitate de învăţământ numindu-se Colegiul «Radu Negru».

Apoi se specifică faptul că Gabriel Gogoncea este profesor titular la Grupul Şcolar «Radu Negru» (lucru neadevărat, el s-a titularizat la «Traian») şi este numit prin detaşare director la «Radu Negru». E ilogic să spui că detaşezi un om în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ!” spun profesorii, înmânându-şi unul altuia copia după decizie.

Spaima de disponibilizări stă la baza revoltei

Dincolo de orgolii şi principii, la baza revoltei angajaţilor de la fostul Grup Şcolar „Radu Negru” stă spaima că de la 1 ianuarie 2012, odată cu introducerea finanţării per elev, vor fi făcute disponibilizări: „Comasarea a fost făcută pentru economie. Atunci de ce avem două cantine şi două cămine de elevi deschise la acelaşi liceu? Aşa se consumă mai mult. Unde e economia?

În plus, la «Traian» schema de personal auxiliar este supradimensionată: au 25 de norme didactice şi 40 de personal auxiliar, în timp ce la noi avem 42 de norme didactice şi 29 de norme la nedidactic.

Când se va intra pe finanţarea per elev, nu ne vor ajunge banii şi se vor face disponibilizări. E clar de unde vor fi daţi oameni afară!”, mai spun cei de la „Radu Negru”. Revoltaţi, angajaţii s-au pus pe semnat memorii în dreapta şi în stânga. Vor merge să spună că sunt nemulţumiţi la ISJ, la Primărie şi la Consiliul Local şi chiar la Ministerul Educaţiei. Ei ameninţă că ar putea să nu intre nici la ore, dacă nu li se rezolvă situaţia.

„Eu doar respect decizia ISJ”

Cum era normal, am discutat şi cu noul director numit în funcţie, profesorul Gabriel Gogoncea: „Eu doar respect decizia ISJ. Conform ordinului, de la 1 septembrie eu sunt titular la «Radu Negru» şi voi face în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea şi să ne înţelegem.

E doar o numire cu delegaţie, nu sunt bătut în cuie! Dacă nu vom mai avea elevi, se va închide cantina şi căminul de la «Traian» şi vor fi disponibilizaţi oamenii de aici, nu cei de la «Radu Negru»”, declară noul director.

Acesta susţine că, din 2005, de când s-a împuţinat numărul elevilor de la „Traian” şi de când s-au înregistrat rezultate proaste la învăţătură, nu el a fost director, ci altcineva.

Liderul sindicatului unde sunt afiliaţi cei de la „Radu Negru”, Adrian Andrăşescu, ne-a spus că ar fi fost corect ca la conducerea noii unităţi să fi fost numită o persoană neutră, care nu ar fi putut fi acuzată de părtinire: „Aş fi optat pentru varianta ca directoare să fie numită doamna Onişor”, spune Andrăşescu.  

Am încercat să luăm ieri legătura cu inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, dar nu am reuşit. Acelaşi lucru ne-au spus şi profesorii de la „Radu Negru”: deşi au cerut un reprezentant al ISJ să medieze conflictul, n-a venit nimeni. Li s-a promis însă că se vor face discuţii începând de săptămâna viitoare.

Citit 4098 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.