Sănătatea noastră e în mâinile autorităţilor locale

Sănătatea noastră e în mâinile autorităţilor locale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patru spitale au trecut în totalitate în administrarea Consiliului Judeţului, cu datoriile încă neplătite * „După rectificarea bugetară din august, am convingerea că banii pentru datorii vor veni”, spune ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, prezent ieri la Galaţi * La nivel naţional, suntem cam la mijlocul plutonului de datornici * Toţi cei patru manageri ai spitalelor Consiliului Judeţului, pe poziţie de interimat * Chiar dacă actul medical nu va avea o calitate sporită începând de mâine, în câţiva ani trebuie să se îmbunătăţească, mai spune ministrul Sănătăţii *

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul pentru bolnavi cronici de la Iveşti au trecut de ieri cu totul în administrarea Consiliului Judeţului (CJ).

La semnarea protocolului  - la care au participat managerii şi directorii economici ai spitalelor preluate, alături de reprezentanţii CJ, de prefectul Galaţiului, şi de directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică  (DJSP) -  a luat parte şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Preluare cu amendamente. Când se plătesc datoriile?

Încă de la debutul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţului Eugen Chebac, a reamintit: „Este o obligaţie asumată de către Guvern prin ordonanţa de urgenţă pe descentralizare ca în termen de  90 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ să plătească aceste datorii până la 31 martie. Am convingerea că la rectificarea care va avea loc cel mai probabil în luna august aceşti bani vor trece de la bugetul de stat în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar plăţile se vor realiza”, a precizat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Aşadar, banii nu sunt prevăzuţi momentan în niciun buget. „Există obligaţia asumată de către stat. Cred că e de ajuns. Hai să avem încredere în noi înşine şi să credem că putem face ceea ce ne-am asumat”, ne răspunde ministrul.

Pe dinafară e vopsit gardul

Potrivit declaraţiilor lui Cseke Attila, statul va plăti datoriile acumulate de toate spitalele din ţară  până la data de 31 martie. În conformitate cu aprecierile directorului DJSP, dr. Valentin Boldea, pe care vi le-am prezentat şi într-o ediţie precedentă, la nivelul judeţului Galaţi aceste datorii s-ar ridica la circa 35 de milioane de lei, dintre care circa 22 de milioane acumulate doar de Spitalul Judeţean.

Iar cheltuielile care se cer acoperite sunt încă şi mai mari. Datoriile acumulate de la 31 martie până la finele lui iulie ar urma să fie plătite „potrivit contractelor de finanţare ale spitalelor”, spune ministrul.

Ceea ce înseamnă, din câte am înţeles noi, că din banii pe care îi primesc de la CJAS pentru prestarea de servicii, spitalele din administrarea CJ ar trebui să îşi poată plăti furnizorii de utilităţi. Dacă o vor putea într-adevăr face toate, inclusiv Spitalul Clinic de Urgenţă, rămâne de văzut.

„Spitalul Judeţean acumulează lunar o datorie de circa 600.000-700.000 de lei. Iar cum prin CJAS spitalul a primit doar strictul necesar pentru salarii, nu şi-a acoperit utilităţile”, a precizat directorul DJSP. „Dar cum spitalul are personalitatea juridică, aceste datorii sunt ale sale, nu ale Ministerului Sănătăţii şi nici ale Consiliului Local”, a mai spus dr. Boldea.    

Managerii celor patru spitale, interimari

Odată cu preluarea, managerii spitalelor din administraţia CJ au trecut pe poziţii de interimat. „În termen de 45 de zile putem anunţa data organizării concursului pentru ocuparea funcţiilor de manageri”, a precizat preşedintele CJ, Eugen Chebac. Între timp, rămân aceiaşi manageri, dar cu titlul de interimari.  

Ce ne va mai da ministerul?

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că ministerul său se va implica în continuare inclusiv în partea de finanţare a sistemului sanitar gălăţean.

„Totuşi nu poţi conduce de la Bucureşti 430 de spitale. Întotdeauna lucrurile au fost mai clare pe plan local. Nu veţi găsi niciodată un ministru care să o poată face”, a mai spus Cseke Attila, susţinând  faptul că şi până acum tot autorităţile locale erau cele care aveau posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru dotări şi modernizări.

Oricum, Galaţiul este într-o oarecare măsură privilegiat, crede Cseke Attila, pentru că într-un judeţ în care atât de multe spitale trec în administraţia locală poate fi vorba despre achiziţii comune de materiale şi de alte strategii care să înlesnească economisirea banilor cheltuiţi. 

Măcar cu o tolbă de promisiuni tot ne-am ales. Totuşi, de sume mari cum au fost cele atrase la Galaţi în toamnă, pe vremea când secretar de stat era dr. Aurel Nechita, s-ar putea să nu mai avem parte prea curând.

Chiar dacă, în linii mari, modul de finanţare al sistemului sanitar nu s-a schimbat – CJAS va cumpăra în continuare servicii de la spitale -  acum tot ceea ce ţine de infrastructură şi management în Sănătatea gălăţeană  cade în sarcina autorităţilor locale. Ar trebui să ne fie, deci, mult mai uşor să stabilim ce merge prost în sistem şi mai ales din vina cui.

Citit 795 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.