Contracte de confidenţialitate la Grupul Şcolar de Marină

Contracte de confidenţialitate la Grupul Şcolar de Marină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La intervenţia inspectorului general, semnarea acestora a fost sistată *

Profesorii de la Grupul Şcolar de Marină ne-au scris alarmaţi de faptul că directorii acestei instituţii îi obligă să semneze contracte de confidenţialitate. În mailul trimis ni se pune la dispoziţie chiar şi o copie a respectivelor contracte, deja semnată şi parafată de directorul-adjunct al unităţii, Istrate Dima.

„Cum este posibil ca într-o şcoală, care este de fapt o instituţie publică de stat, în care principiul numărul 1 ar trebui să fie transparenţa informaţiilor, să se ceară semnarea unor astfel de contracte?”, se întreabă indignate cadrele didactice de la Marină.

„Este un abuz”

Vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu consideră că în conformitate cu legislaţia în vigoare, o instituţie publică nu poate intra sub incidenţa unui contract de confidenţialitate: „Este un abuz. Voi discuta şi eu cu directorul, pentru că aşa ceva nu se poate”.

„Ni s-a recomandat de către ARACIP”

Directorul-adjunct Istrate Dima susţine că toată povestea porneşte de la o recomandare a ARACIP: „Am fost şi la cercuri metodice, unde ni s-a dat exemplu de bună practică încheierea acestor contracte de confidenţialitate. În plus, avem voie să le încheiem, conform articolului 17 din Codul Muncii”, se apără directorul de la Marină.

„Nu se va semna niciun contract”

Inspectorul general susţine că ideea nu a venit în nici într-un caz de la ISJ. „E la mijloc o confuzie. ARACIP a cerut ca secretarele de şcoli să semneze asemenea contracte având în vedere că aceasta lucrează cu date personale ale cadrelor didactice şi ale elevilor, dar nu li s-a cerut profesorilor aşa ceva”.

„Voi verifica dacă în alte şcoli s-a semnat aşa ceva pentru că nu este normal. Nici la «Marină» nu se va semna niciun contract, am discutat deja cu conducerea”, spune Doruleţ Resmeriţă.

Din nefericire, acesta este un exemplu despre modul în care ar putea evolua lucrurile în momentul în care încheierea şi desfacerea contractelor de muncă în învăţământ va fi lăsată la latitudinea directorilor de şcoli.

Vor mai avea atunci curaj profesorii să ne trimită astfel de mailuri prin care să ne semnaleze asemenea abuzuri?

Citit 1946 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.