800 de doze de vaccin expirate

800 de doze de vaccin expirate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproximativ 240.000 de lei aruncaţi în vânt numai la Galaţi * Senatorul PNL dr. Paul Ichim susţine că vaccinarea e o idee bună, dar a fost implementată greşit *

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea ne-a declarat că în anul 2010 au expirat 800 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin şi 580 de doze de vaccin antigripal AH1N1, care au necesitat distrugerea de către o firmă specializată.

Cele mai costisitoare sunt dozele de vaccin împotriva cancerului de col uterin, care costă 285 de lei bucata. Un calcul simplu arată că s-au dus pe apa sâmbetei 228.000 de lei, fără a mai pune la socoteală şi cheltuielile legate de distrugerea dozelor. Dozele de vaccin antigripal cu tulpini AH1N1 sunt ceva mai ieftine, costând doar 11 lei bucata. Dar şi aici s-au adunat vreo 6380 de lei. În total se ajunge la aproximativ 240.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro) cheltuiţi aiurea în 2010, numai pentru judeţul Galaţi.

Ce s-ar fi putut face cu banii aceştia pentru sănătatea gălăţenilor? Multe. „În primul rând s-ar fi putut achiziţiona materiale de bună calitate pentru dezinfecţie în spitale. Dar, pe de o parte, nici cei de la Ministerul Sănătăţii nu aveau de unde să prevadă campania negativă care s-a făcut la vaccinarea împotriva cancerului de col uterin”, mai spune directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea. 

„Nimeni nu plăteşte la noi, pentru deciziile proaste”

La rândul său, senatorul Paul Ichim susţine că Ministerul Sănătăţii a manageriat prost toată situaţia: „Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin a fost o intenţie bună.

Dar toată povestea trebuia să se bazeze pe un studiu făcut în teritoriu. Ar fi trebuit să se ştie cam câte femei şi fete sunt dispuse să-şi facă acest vaccin. Nu să se cheltuiască aiurea, mai ales că ar fi trebuit să se ştie că vaccinarea a fost primită cu ostilitate şi în alte ţări. Dar aici e altă poveste.

Funcţionărimea din ministere stă degeaba, fără să-şi facă treaba. Un ministru nu poate controla tot.

Dar n-am văzut vreun funcţionar din vreun minister din România să plătească pentru că nu şi-a făcut treaba şi a dat un raport fals. Se munceşte din birou, pentru că la noi nimeni nu plăteşte pentru deciziile proaste”.

Cei peste 240.000 de lei aruncaţi în vânt sunt doar cifrele pentru Galaţi, suma pe nivel naţional fiind mult mai mare.

Citit 617 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.