Colecţionarul de... gunoi de pe strada Culturii

Colecţionarul de... gunoi de pe strada Culturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A pus în pericol mai multe familii şi la lucru câteva servicii comunitare *

Trecătorii care au ajuns ieri pe strada Culturii au fost sufocaţi pur şi simplu de mirosul pestilenţial ce s-a răspândit prin întreaga zonă. Cauza? Neglijenţa unei familii, mamă şi fiică,  ce are un om bolnav psihic - soţ şi tată - şi pe care l-au lăsat la voia întâmplării, să facă ce doreşte.

E vorba de familia  Gherghinei Moişanu, al cărei soţ - în urma unui accident în Combinat întâmplat acum doi ani - a rămas fără discernământ. Aşa se face că, de un an şi jumătate, acest bărbat, adună în casa (partea de la parter) de pe strada Culturii nr. 9 tot felul de gunoaie!

Ieri, când am descins la faţa locului, o parte dintre gunoaie erau deja scoase într-un container de angajaţii societăţii de salubrizare...

„Acum soţul meu, în vârstă de 53 de ani, este în piaţă după gunoaie, ne povestea soţia bolnavului. Nu avem ce face, l-am internat în spital şi în trei zile l-au trimis acasă. M-a bătut, nu mănâncă, nu ne putem înţelege cu el, de aceea m-am mutat la fiica mea, într-un alt cartier”.

Depozitul de mizerie

Lăsat singur, într-un imobil respectabil din centrul oraşului, acest bărbat bolnav a cărat  acasă  într-un an şi jumătate zece tone de gunoi, care, fireşte, a intrat în putrefacţie! În acelaşi imobil mai stau două familii respectabile, care au sesizat Primăria şi Inspecţia de Sănătate Publică despre situaţia fără precedent.

Aşa se face că, ieri,  şapte lucrători de la salubritate strângeau gunoaiele înnegrite de umezeală, de mizerie, de fel de fel de microbi.

Lucrătorii de la igienizare erau şi ei galbeni din cauza condiţiilor inumane în care au fost nevoiţi să lucreze, fiindcă una e să ridici gunoiul zilnic şi alta e să-l scormoneşti şi să-l cari după un an şi jumătate! „Nici nu putem să deschidem uşile!”, ne-au spus cele două vecine, doamnele Zamfira Popa şi Maria Munteanu.

Ieri, la datorie era şi un poliţist de  la Secţia 1 de Poliţie, care fusese chemat să asigure siguranţa lucrătorilor, fiindcă bărbatul colecţionar de gunoaie este, ca orice bolnav cu probleme emoţionale,  violent.

„Am făcut o întreagă desfăşurare, fiindcă fusesem înştiinţaţi că domnul e violent, ne-a spus domnul Iulian Lungu, împuternicitul primarului de Galaţi. Nu e corect să cheltuim atâta pentru neglijenţa unora dintre noi...”

Amenzi şi bolnavi ai nimănui

Problema evidentă în situaţia de faţă este aceea că avem de-a face cu un om bolnav, extrem de bolnav, cu care nu se mai poate nimeni înţelege de doi ani. Un om care a fost internat cu sprijinul Poliţiei, spune soţia, care mai trece când şi când pe la soţ. Şi dânsa spune că are probleme de sănătate. Dar cine e sănătos?

„În urma sesizării vecinilor, am dat familiei termen să adune mizeria şi pentru că nu s-a întâmplat aşa, am apelat la lucrătorii noştri, explică domnul Iulian Lungu. Amenda în astfel de situaţii este de până la 600 lei”.

Dincolo de aceste aspecte, de amenzile pe care această familie va avea sau nu cu ce le plăti, întrebarea este: ce facem cu  oamenii care pun probleme unei întregi comunităţi? Familia aceasta şi altele trebuie să înţeleagă că au o cruce de dus şi că trebuie să nu lase un astfel de bolnav în voia lui.

Întâi de toate, familia este cea care are datoria să-i asigure bonavului un trai demn. Potrivit legislaţiei noastre, în cazul acestor bolnavi, există mai multe posibilităţi de tratament şi internare, important este ca familia se ocupă de ei.  Şi trebuie să facă primul pas.

„Înţelegem că bolnavul e violent, dar eu am luat legătura cu domnul primar şi îi vom da familiei tot sprijinul ca să-l trateze", a subliniat domnul Lungu.  

Ştim că nu e uşor de trăit cu un om bolnav, mai ales cu un bolnav cu probleme psihice, care însă,  până acum doi ani, a fost apt de muncă. Atunci era bun, acum nu mai este?

Pe de altă parte,  din cauza unui om, nu este corect să sufere comunitatea, să pui în pericol sănătatea altora, să pui în mişcare atâtea servicii comunitare pe banii noştri, ai tuturor. E nevoie să ne respectăm întâi pe noi înşine şi, respectându-ne pe noi, îi vom respecta şi pe cei din jur şi vom fi şi noi respectaţi.

Avem asigurarea că bărbatul din strada Culturii nr. 9 va fi ajutat să se trateze şi să ducă un trai decent. Dar nu e singurul în această situaţie.

Citit 1370 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.