Psihologul avertizează: "Desenele animate violente pot provoca depresii"

Psihologul avertizează: "Desenele animate violente pot provoca depresii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Un studiu realizat de CNA spune că posturile pentru copii difuzează, pe oră, 20 de acte de violenţă, faţă de celelalte canale TV, care însumează 14 * Desenele animate provoacă dependenţă, micuţii având la dispoziţie cel puţin trei posturi TV care le difuzează non – stop*

Desenele animate sunt o parte importantă din viaţa unui copil, deoarece micuţii le iubesc şi cresc cu poveştile din ele. Dacă în trecut erau difuzate desene animate doar o dată pe săptămână, în prezent, oferta este mai mult decât generoasă: cel puţin trei canale de televiziune emit, neîntrerupt, seriale pentru copii. În aceste condiţii, nu este foarte greu ca micuţul să fie dependent de animaţii.

„Copilul empatizează cu personajul preferat”

 „Desenele animate sunt scenarii în care copilul empatizează cu personajul preferat, trăind, în oarecare măsură, povestea urmărită. Dacă sunt violente, influenţează starea psihică a copilului. El poate avea coşmaruri care duc la depresii, sau poate ajunge o persoană violentă în viaţa de zi cu zi”, ne-a explicat Mirela Bărbuţă, psiholog la Spitalul de Boli Infecţioase.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a realizat, în 2006, un studiu privind violenţa din desenele animate de pe trei dintre cele mai cunoscute posturi de televiziune pentru copii (Cartoon Network, Jetix şi Minimax). Conform acestuia, în 2006, copilul vedea în două săptămâni peste 7.500 de scene de violenţă. Situaţia nu s-a schimbat între timp: un studiu din 2009, realizat tot de CNA, spune că posturile de desene animate difuzează în medie, 20 de acte de violenţă pe ora de emisie, faţă de celelalte canale TV, care însumează 14. Cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei sunt lovituri, explozii, bătăi, rănire cu obiecte - în cazul celei fizice - şi injuriile şi expresiile de argou - în cazul celei verbale.

„Imaginile violente, periculoase pentru psihicul micuţului”

Mirela Bărbuţă ne-a mai spus că imaginile violente din animaţii sunt foarte periculoase pentru starea psihică a unui copil: „Micuţul simpatizează un personaj, simte ce manifestă el, caută să-l ajute, însă nu reuşeşte să intervină (dacă se identifică cu victima) şi astfel va fi descurajat în relaţiile din viaţa reală. Dacă simpatizează personajul agresiv, copilul ar putea prelua acel model de comportament, care să-l ajute în atingerea succesului pe care şi-l propune. Există posibilitatea ca micuţii să creadă că violenţa din imaginile urmărite reprezintă un act de eroism”.

„Trebuie urmărite împreună cu părinţii”

Televizorul ocupă cea mai mare parte a timpului unui copil, în special în sezonul rece, atunci când stă în casă din cauza frigului. În aceste condiţii, putem spune că micul ecran e al treilea părinte. „Părinţii controlează timpul liber al copiilor şi ei le hotărăsc activităţile. Desenele animate nu ar trebui să reprezinte pentru aceştia un mod de eliberare de sarcini şi responsabilităţi. Serialele respective ar trebui urmărite împreună”, a mai spus psihologul.

Sorina, o mămică în vârstă de 30 de ani, ne-a spus că Robert, băieţelul ei de 5 ani, petrece întreaga zi urmărind desene animate pe mai multe canale TV: „Dacă nu se uită la televizor, stă la calculator, căutând tot desene animate. Exact cele violente îi plac lui, în care personajele se bat sau în care eroii se luptă cu bandiţi. Serialul preferat este Spiderman, de aceea i-am cumpărat un costum, pe care-l îmbracă şi se agită prin casă spunând că e personajul. Şi la „Tom şi Jerry” s-ar uita fără întrerupere. Nu pot spune că e un copil violent pentru că, de obicei, nu e nici prea liniştit, dar nici prea agitat”.

Angela, de 42 de ani, procedează altfel cu fetiţa ei, Ana (2 ani): „Sunt foarte atentă la desenele animate pe care le urmăreşte. Unele îi sunt interzise. Dacă apar scene violente, schimb imediat canalul. Mie nu îmi plac şi nu vreau ca ea să crească văzând astfel de imagini. Mai mult de o jumătate de oră pe zi nu stă în faţa televizorului, pentru că nu o las. Eu sunt adepta cititului şi a imaginilor din cărţi. Se întâmplă ca ea să imite dansurile şi anumite replici din desene animate. Personajul preferat e Căpşunica şi e înnebunită după animaţia „Frumoasa şi Bestia”.

Citit 2255 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2011 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.