Caloriferele se răcesc iar - Nu vă mai jucaţi cu sănătatea noastră!

Caloriferele se răcesc iar - Nu vă mai jucaţi cu sănătatea noastră!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu au trecut decât 10-11 zile de când instanţa a obligat Electrocentrale să pornească sistemul de încălzire al oraşului, deja caloriferele gălăţenilor sunt din nou în mare suferinţă. Zeci de blocuri din cartierele cu cei mai multe apartamente racordate la sistemul de încălzire centralizată – Micro 19, Micro 20 şi din Port – nu mai primesc căldură în timpul zilei, ci doar noaptea. Explicaţia este pe cât de simplă, pe atât de cinică: debitul agentului termic furnizat de Electrocentrale este redus, pentru că şi combustibilul folosit pentru căldură este redus.

Căldură doar noaptea în Micro 19 şi 20 

„În trei puncte termice din Micro 19 şi în patru puncte termice din Micro 20, ca, de asemenea, într-un alt punct termic din Port nu mai putem asigura, concomitent, şi căldura şi apa caldă. Aşa că s-a luat decizia să oprim ziua căldura, ca să putem asigura măcar apa caldă. Să nu creadă gălăţenii din Micro 19-20 că restul oraşului stă cu geamurile deschide, dar trebuie să ştie că avem cele mai multe probleme în aceste zone, pentru că aici sunt şi cei mai mulţi consumatori şi nu se poate asigura agentul termic la parametrii necesari… Motivul pentru care nu putem asigura este că debitul agentului termic livrat de Electrocentrale este redus, probabil este undeva la 2.500-2.700 de mc/oră, nu ştim exact pentru că CET nu ne mai informează la ce parametrii trimite agentul termic. Noi am cerut o creştere a debitului de măcar 3.900 mc/oră, însă nu am primit nici un răspuns. Ca să nu mai vorbim că, potrivit contractului, în condiţii de iarnă, trebuie livrat un debit de 5.500mc/oră. Eu nu înţeleg; dacă acum nu pot asigura debitul cerut, ce se va întâmpla după data de 14, când Romgaz a ameninţat că reduce gazele?”, ne-a spus directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas.

 … Şi acesta nu este decât începutul, avertizează CET

„Ştiu de această situaţie şi ce e mai rău încă nu a venit! Dacă nu găsim soluţii să achităm către Romgaz ce ne-a cerut – cu plata în avans şi achitarea datoriilor – se vor reduce gazele, situaţie care va conduce la răcirea caloriferelor… În prezent livrăm agent termic cu un debit redus, undeva sub 3000 de mc/oră, pentru că Romgaz nu a mai mărit parametrii de combustibil, deşi noi am cerut acest lucru. În prezent suntem la minim cu parametrii tehnici! Atât putem livra! Producerea de agent termic nu implică numai gaze, ci şi energie electrică, apă, alte cheltuieli pe care până acum am putut să le achităm, dar acum nu mai putem. Nu avem de unde să mai achităm aceste cheltuieli, oamenii trebuie să înţeleagă, nu suntem rău intenţionaţi!”, a replicat directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi. Acesta a adăugat că luni va avea loc şi o şedinţă, de urgenţă, a CA-ului societăţii.

Galaţiul pedepsit de Guvern şi alte interese

Tot ieri, deputatul PNL Victor Paul Dobre a abordat tema încălzii, salutând „demersul prefectului de a sesiza MAI şi Ministerul Economiei despre situaţia de la Galaţi”. Dobre şi-a exprimat speranţa ca Guvernul să suplimenteze suma de doar 500.000 de lei pe care a alocat-o Galaţiului pentru plata subvenţiilor la încălzire: „mi se pare ruşinos pentru partidul de guvernământ şi colegii care îl conduc să aloci aşa o sumă, în comparaţie cu Oradea care a primit peste 20 milioane, sau Giurgiu, un oraş de cinci ori mai mic ca Galaţiul, care a primit 4,3 milioane de lei. Doar şi acolo sunt primari ai opoziţiei, deci Galaţiul a fost pedepsit sau … sunt alte interese! Nu pot să cred că domnii Toader sau Necula pot accepta să iasă pe stradă să stea de vorbă cu oamenii… să fie călcaţi în picioare de propriul lor Guvern. Din păcate, rezultatul e cel care este. Apelez la responsabilitatea prefectului, dacă parlamentarii de Galaţi ai PD au altă treabă, astfel încât să nu facem peşteri din blocuri”. Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea va purta discuţii, în acest week-end, cu cei responsabili de încălzirea oraşului, ne-a declarat înainte de a se întâlni cu ministrul de externe Teodor Baconschi.

 

Citit 3868 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.