Un regal al marii muzici, onorat de Felicia Filip

Un regal al marii muzici, onorat de Felicia Filip
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În seara de 1 Decembrie, în premieră, la sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, a cântat soprana Felicia Filip, cea pe care presa franceză a numit-o, în 1993, „Noua Regină a Traviatei”. „Filipissima”, cum au mai răsfăţat-o francezii, a fost însoţită de soţ, tenorul şi regizorul Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului de la Galaţi,  posibil prin implicarea patronatului IMM-urilor din Galaţi.

În concertul din 1 Decembrie au mai evoluat orchestra Muzicalului gălăţean, balerina Oana Manole şi, nu în ultimul rând, „un vlăstar care dă multe speranţe”, gălăţeanca noastră Maria Crăciun.

Prim solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, Ambasadoare a României pe patru continente, Felicia Filip prin prezenţa sa a onorat şi scena Muzicalului gălăţean. Filipissima a adunat ropote de aplauze de la Covent Garden (Londra) la Opera din Viena, de la Moscova la Dakar, unde, nu demult, a deschis Zilele Internaţionale ale Francofoniei. Invitata este  deţinătoarea a tuturor celor trei premii „Mozart” şi prima soprană care a spart tiparele în materie de muzică de operă, îndrăznind să cânte cu formaţia de rock Iris, după modelul Montserrat Caballe-Freddie Mercury. În 2012, Felicia Filip va cânta pe al cincilea continent, în Australia.

Revenind pe scena Muzicalului gălăţean, concertul de 1 Decembrie a fost un regal al marii muzicii clasice, al muzicii de calitate şi de înaltă ţinută, ocazie cu care auditoriul a fost răsfăţat cu arii din marile opere ale lumii. Cu o voce plină de dramatism, Filipissima ne-a încântat cu arii precum cea din  Cristoph Willibald Gluck, dar şi cu lirismul cristalin, jovial, interpretând un vechi cântec al Mariei Tănase - „Sanie cu zurgălăi”. Muzica şi interpretarea Feliciei Filip a adus în atenţie o lume a excelenţei, a marii muzici care ar trebui să fie mai des prezentă şi pe scena Muzicalului nostru.

Imnul României, împreună cu Maria Crăciun

La Galaţi, admiratorii Feliciei Filip au avut ocazia să asculte în interpretarea de excepţie a marii artiste şi „Imnul României”, doar era Ziua Naţională a României. Soprana  a cântat imnul cu Maria Crăciun, moment în care spectatorii din sală au luat poziţia de drepţi.

De excepţie a fost şi evoluţia Mariei Crăciun pe care am revăzut-o acasă, abia revenită de la Roma, unde a luat Premiul Juriului la concursul „Ti lascio una canzone”. Gălăţeanca noastră  ne pregăteşte şi alte suprize asupra cărora vom reveni.

Prezenţa celor două voci pe scena Muzicalului gălăţean a fost asociată metaforic de regizorul Cristian Mihăilescu - la rându-i cel mai activ regizor din România,  care face regie de operă şi în Japonia -  prin „prezentul şi viitorul care ne surâd”.

Tot ce ştim deocamdată este că ziua de 1 Decembrie a fost una extraordinară, a fost o zi în care Muzicalul gălăţean a revenit la ceea ce era odată. Sperăm ca astfel de producţii muzicale să nu fie ocazionale pe scena Muzicalului gălăţean...

Cu distinsa soprană Felicia Filip am realizat un interviu pe care îl veţi putea citi într-una dintre zilele următoare.

 

Citit 1327 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2011 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.