Astăzi, în toate bisericile, Prohodul Domnului

Astăzi, în toate bisericile, Prohodul Domnului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Vinerea Mare este ziua care stă sub semnul pătimirii, Răstignirii şi al punerii în Mormânt cu trupul al Fiului lui Dumnezeu. Este ziua în care creştinul stă în aşteptarea Învierii Domnului.

În cursul acestei zile, credincioşii se adună în biserici la Prohodul Domnului şi prin cântarea aparte Îl preaslăvesc pe Cel ce S-a răstignit pe Cruce pentru păcatele noastre cele multe şi grele, în ideea şi speranţa că prin credinţa şi dragostea noastră vom învia şi noi în lumea de apoi.

Prohodul Domnului este cel mai frumos poem bizantin care ne relatează despre momentul punerii în Mormânt a Fiului lui Dumnezeu. Este un imn de tânguire şi de mărturisire a învăţăturii Sfinţilor Părinţi că Hristos, din dragoste de oameni, a dat cea mai înaltă lecţie de dragoste: S-a Întrupat, S-a Răstignit, a Înviat şi S-a Înălţat la ceruri.

Astăzi, la ceas de lumină lină, cu lumânări aprinse în mâini, creştinii înconjoară biserica şi trec pe sub Sfântul Epitaf care preînchipuie punerea în mormânt a lui Hristos.

În noaptea zilei de sâmbătă, din întunericul Mormântului, Hristos ne va chema să primim Lumina lină a Prea Sfintei Treimi.

La Catedrala Galaţilor, rugăciunea începe la ora 18.00.

Citit 1413 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.