Acesta este "noul Galaţi"?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Acesta este "noul Galaţi"?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noul primar s-a pus deja pe treabă sau adversarii politici îl ironizează pe Marius Stan? * Nimeni nu ştie cine a pus o ditamai inscripţia la intrarea în oraş *

De câteva zile bune, intrarea în oraş dinspre Brăila este semnalată cu o inscripţie-panou în stil hollywoodian, care poartă mesajul "Bine aţi venit în noul Galaţi!". Ineditul mesaj, despre care nimeni nu ştie de unde şi cum a apărut, se iţeşte printre buruienile de pe dealul din Micro 20, exact la poalele bisericii Sfânta Filofteea. Tot deasupra panoului apar, de printre buruieni, ruginiturile cu care gălăţenii şi-au împrejmuit pe acolo ceva grădini de zarzavaturi. Probabil că localizarea a fost stabilită intenţionat aşa, astfel încât să se creeze (artistic vorbind) contrastul dintre „noul Galaţi” din inscripţie şi vechile obiceiuri ale orăşenilor de a împrejmui cu ceva tablă orice spaţiu verde nerevendicat de altcineva…

Pleci din vechiul Galaţi până la Brăila şi te întorci în noul Galaţi!

Inscripţia, înaltă cât doi oameni şi lungă de peste 15 metri, se poate zări destul de greu de cei care vin din zona comercială a oraşului din cauza panourilor publicitare de pe scuar. Se poate, însă, vedea în toată splendoarea ei din maşinile aliniate la semaforul de pe podul de peste Siret. Adică de cei care vin dinspre Brăila (acolo unde gălăţenii mai merg la un film sau la cumpărături în mall-ul pe care puteam să îl avem la Galaţi). Evident, la fel de bine poate fi văzută şi de către gălăţenii care au fost plecaţi în concediu în ultima săptămână şi care se întorc acum la treabă.

Aşa cum e cazul lui Marius Stan, despre care se spune că imediat după alegeri a plecat din oraş, într-o mică vacanţă, dar care trebuie să se întoarcă săptămâna asta, pentru a se instala în funcţia de primar. Dacă o avea ceva tresăriri la vederea inscripţiei, vom afla altădată, căci ieri nu am reuşit să luăm legătura cu dumnealui, pentru a ne lămuri dacă este vorba despre o construcţie pe care a comandat-o sau pur şi simplu este o glumă din partea adversarilor politici.

Lucrare făcută cu migală

Lucrarea nu pare a fi făcută chiar pe brânci, dar nici nu e una care să dăinuie. Mesajul este format din litere albe pe fond negru, care imită un zid din piatră, mărginit de o parte şi de alta de mici coloane în stil ionic. Construcţia nu este, însă, din piatră, aşa cum s-ar crede la prima vedere, ci din polistiren, dar tăiat şi finisat cu mare grijă. Aşadar, oricine l-ar fi construit, s-a chinuit ceva timp.

Inscripţia este construită pe domeniul public, adică pe malul la baza căruia, în urmă cu mulţi ani, administraţia locală a turnat "faguri" din beton în care s-au plantat copaci, pentru stabilizarea solului. Confirmarea că e vorba despre un spaţiu public a venit şi din partea şefului Poliţiei Locale, Cristian Gîscă, care nu a reuşit, totuşi, să explice cum a apărut construcţia. "Poliţia Locală a fost sesizată telefonic de o persoană că există o construcţie fără autorizaţie, iar departamentul Disciplina în Construcţii a investigat cazul. La faţa locului, oamenii noştri au descoperit câţiva muncitori care au spus că nu ştiu date despre angajator. În prezent, se cercetează pentru a afla societatea care a montat acea construcţie şi care trebuie să prezinte autorizaţia de construcţie.

În cazul în care nu o va prezenta, vom notifica arhitectul şef al Primăriei şi se va aplica sancţiune, conform legii. În plus, se poate decide, prin ordin al administraţiei locale, desfiinţarea construcţiei", a declarat Cristian Gîscă. Cu alte cuvinte, nimeni nu ştie cine a ridicat minunăţia de panou. Asta, în condiţiile în care panoul are montate şi spoturi de iluminat.

Mesajul trimite la campania lui Marius Stan

Mesajul inscripţiei "Bine aţi venit în noul Galaţi" conţine conceptul în jurul căruia s-a construit campania electorală a celui care a şi câştigat fotoliul de primar, Marius Stan. Dacă panoul este sau nu rezultatul vreunui susţinător de-al său cu exces de zel, încă nu ştim, dar vom încerca să aflăm când Marius Stan va putea fi contactat.

Dacă, în schimb, este doar o ironie la adresa sa din partea vreunui adversar politic, nu am putea spune decât că e o glumă proastă. Şi nu pentru că nu am avea umor, ci pentru că astfel de gesturi ar putea fi copiate de alţi şi alţi glumeţi. Ne-am putea, de exemplu, trezi într-o dimineaţă că, pe Faleză, apare un mesaj ce poate fi citit de pe malul tulcean: „Bine aţi venit în Brăila”. Sau cine ştie ce alte texte.

Citit 6772 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iunie 2012 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.