Complexul din Ţiglina 1 - Amintiri şi nostalgii printre ruine

Complexul din Ţiglina 1 - Amintiri şi nostalgii printre ruine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cartierul premiat pentru arhitectură în anii '60 s-a ales praful * Tavanele, pline de igrasie, riscă să cadă peste trecători * Canalizările au devenit coşul de gunoi al gălăţenilor


O vizită în cartierul Ţiglina 1 îţi lasă un gust amar şi senzaţia că ai trecut printr-un loc uitat de lume. Cu toate acestea, zona este populată şi mulţi oameni trec pe aici spre şi dinspre piaţă, spre orăşelul copiilor, spre magazinele care şi-au găsit locul printre ruine etc. Cei care trec zilnic prin aceste locuri spun că le este din ce în ce mai teamă să meargă prin vechiul complex. Tavanele, pline de igrasie, stau să cadă, pereţii sunt plini de mesaje obscene, multe dintre dale lipsesc, capacele de la canalizare au fost tăiate la cine ştie ce centru de fier vechi, iar locul lor a fost luat de gunoaie. Toate acestea se pot vedea în vechiul complex din cartier.

Cinematograful şi-a închis porţile, afişul postat la avizier anunţând un film din luna februarie. Din vechile cofetării a mai rămas doar amintirea şi, la una dintre ele, mozaicul de pe perete. La stradă, micuţa terasă de la Trandafirul îi face pe nostalgici să îşi aducă aminte de prăjiturile însiropate care se serveau pe vremuri.

Mergând mai departe nu vezi decât de spaţii comerciale închise, ruinate şi multe gunoaie. Pe ici, pe acolo, câte un comerciant mai îndrăzneţ şi-a deschis un mic bar populat de câţiva doritori de alcool încă de la primele ore ale dimineţii. De vremurile de demult îţi aduce aminte florăria din colţ. Aceleaşi geamuri în care sunt expuse, pe lângă flori, câteva fotografii făcute la nunţi, aşa ca pe timpuri, trezesc nostalgii.

Igrasia la ea acasă

Mergând mai departe, cu ochii aţintiţi când la tavan, când la gropile din asfalt, ne-am continuat drumul spre piaţă. Gunoaiele adunate în fiecare colţ arată clar că pe aici nu a mai trecut demult nimeni să facă curăţenie. E clar că principala vină o au cei care aruncă gunoaiele pe unde apucă, dar nici firmele de salubrizare nu au nicio scuză. După ce străbaţi vechiul complex şi ajungi în partea cealaltă, spre piaţă, ai impresia că ai văzut prima casă după ce ai umblat prin pustiu mult timp. Câteva magazine, cele mai multe cu haine, îşi aşteaptă clienţii. Vânzarea merge, probabil, destul de bine dacă au rezistat atâţia ani. Unii au vrut să facă ceva pentru înfrumuseţarea zonei. Proprietarul unui şcoli de şoferi chiar a reuşit să facă o clădire frumoasă pentru firma sa. Cu geamuri multe, colorată în roşu, clădirea dă un suflu nou zonei.

Spre civilizaţie

Ajunşi pe strada Saturn, lumea civilizată face cu ochiul trecătorilor. Parcul şahiştilor e plin de oameni, pe trotuarele stricate şi ocupate pe jumătate de celebrele consignaţii gălăţenii din Ţiglina 1 se chinuiesc să străbată drumul spre casă, după ce şi-au făcut piaţa.

Cu bune, cu rele, cu amintirile în suflet, gălăţenii din zonă îşi duc traiul de zi cu zi. Nu sunt mândri de cartierul lor de acum, dar îţi povestesc cu mare drag despre vremurile când complexul era premiat pentru arhitectură şi totul era frumos, iar toată lumea venea să îşi facă cumpărăturile aici sau să mănânce o prăjitură la cofetăria din zonă.

 

Citit 6128 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2012 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.