Campanie VL - Pietoni în oraşul fără trotuare: Spre şcoală, printre maşini, cratere şi bodegi

Campanie VL - Pietoni în oraşul fără trotuare: Spre şcoală, printre maşini, cratere şi bodegi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Viaţa liberă" continuă reportajele despre starea jalnică a spaţiilor destinate circulaţiei pietonilor, punând şi de această dată accent pe situaţia elevilor al căror drum zilnic spre şcoală este presărat cu pericole


  • Maşinile parcate anapoda sunt principala cauză a lipsei spaţiilor pietonale, iar autorităţile dau vina pe abundenţa de garaje construite pretutindeni

În fiecare colţ al oraşului, unitățile de învățământ sunt sufocate zi de zi de numărul mare de autoturisme parcate anapoda sau de trotuarele lăsate în paragină de ani de zile. Copiii sunt obligaţi să circule pe stradă, să facă slalom printre cratere sau lucrări de reabilitare nefinalizate, punându-şi siguranţa în pericol la fiecare pas.

Maşini şi baruri, la Şcoala 12

În cartierul I.C. Frimu, unde este situată Şcoala Generală Nr. 12, copiii sunt întâmpinați, la câţiva paşi de unitatea de învăţământ, de  baruri şi de mașini parcate pe trotuarul din fața instituţiei. „Autorităților nu prea le pasă de zona asta. Se vinde alcool la câțiva metri de școală și se vorbește vulgar. Mașinile sunt parcate aiurea, nu avem pe unde să trecem strada... E haos!”, ne-a spus un părinte cu copilul de mână. Toate persoanele ce trec prin zonă sunt nevoite să meargă ba printre mașinile parcate pe trotuar, ba pe stradă, în timp ce voia bună domină peisajul „datorită” celor două baruri vecine cu şcoala.

Nu mai există trotuar!

La Școala Generală Nr. 13, trotuarul este o enigmă. Copiii care vin dinspre strada Siderurgiștilor sunt nevoiți să parcurgă drumul spre unitatea de învățământ folosind carosabilul. Un gard ce împrejmuiește absolut tot terenul din jurul blocului din vecinătate pe de-o parte şi mașinile parcate vizavi îi obligă pe părinți să-şi aducă odraslele de mână până la școală. „Nu o pot lăsa pe nepoata mea să meargă singură pe porțiunea asta. Trec maşini mereu, mi-e teamă”, ne-a spus Stratia Baroş, în vârstă de 63 de ani. Pentru ca peisajul sumbru să fie complet, copiii sunt nevoiți să meargă şi pe lângă containerele cu gunoi. „Miroase îngrozitor, sunt câini... Ar trebui mutate cumva, dar sunt garaje peste tot”, a adăugat femeia.

„Anghel Saligny”, ca după război

Elevii Liceului „Anghel Saligny” sunt nevoiți zi de zi să parcurgă drumul spre cursuri pe un trotuar ce arată de parcă ar fi fost bombardat. În apropierea fostului magazin General, zona destinată pietonilor este ocupată parţial de microbuzele care fac curse spre Pechea, parţial de gropi. Lucrările de reabilitare a diferitelor rețele din zonă s-au finalizat doar cu asfaltarea porţiunilor săpate, nu a întregului trotuar. Dar mai sunt şi lucrări nefinalizate, astfel că elevii sunt întâmpinați de o groapă adâncă fix în fața liceului. Doar aşa, să nu creadă că drumul drept e şi cel mai bun!

Citit 1374 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2012 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.