"Viaţa liberă", în Micro 21: Taxe pentru a suplini lipsa de civilizaţie (GALERIE FOTO)

"Viaţa liberă", în Micro 21: Taxe pentru a suplini lipsa de civilizaţie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartierul Micro 21 - o vizită cu deja vu * În zonă există două parcuri pentru copii, populate, în mare parte, de tinerii doritori de distracţie şi bere rece * Lipsa locurilor de parcare, maşinile abandonate şi gropile de pe trotuare şi din carosabil sunt principalele probleme de care se plâng cetăţenii * Taxe şi impozite plătite pentru a acoperi lipsa de civilizaţie


Întâlnirea noastră cu cititorii din Micro 21 nu a fost pe măsura aşteptărilor. Cei care au venit la întâlnire ne-au conturat foarte bine problemele din cartier. Am încercat să stăm de vorbă şi cu alţii, oameni pe care i-am oprit pur şi simplu pe stradă, pentru a ne spune ce-i doare, dar ne-am lovit de un zid de dezamăgire. „De ce să mă plâng? Se va schimba ceva dacă vă spun ce mă deranjează? Probleme sunt mult şi nu numai la noi în cartier. Sunt aceleaşi în tot oraşul, dar nimeni nu face absolut nimic”, ne-a spus domnul Costel.

Cum nu am avut mare succes să aflăm din gura oamenilor care le sunt problemele, am luat cartierul la pas. Şi, după o plimbare scurtă printre blocurile din Micro 21, am înţeles şi dezamăgirea oamenilor cu care am încercat să stăm de vorbă.

Gunoaiele la putere

Municipalitatea a postat foarte multe ghene de gunoi în Micro 21. Asta ar trebuie să asigure curăţenia în zonă. Din păcate, însă, mizeria domneşte printre blocuri. Asta ţine, de ce să nu recunoaştem, de buna creştere a fiecăruia. Dar dacă ai avut norocul să nu fie nici un poliţist prin preajmă atunci când ţi-ai aruncat gunoiul lângă ghenă, în loc să îl pui acolo unde îi este locul, nu înseamnă că trebuie să insişti să faci asta de fiecare dată. Metoda este însă practicată de foarte multe persoane.

Parcurile pentru copii şi PET-urile de bere

În Micro 21 sunt două locuri de joacă pentru copii. Municipalitatea a investit şi a amenajat două parcuri pentru cei mici, unde aceştia să poată petrece câteva ore alături de cei de vârsta lor. În cele două parcuri au fost amenajate şi bănci, semn că cineva s-a gândit şi la bunicii care îi însoţesc pe prichindei la joacă. Dar, din păcate, băncile cu pricina sunt mult mai des folosite de tineri decât de bunici. În fiecare seară, cele două parcuri sunt transformate din locuri de joacă în adevărate terase. Mărturie stau coşurile de gunoi pline cu PET-uri şi cutii de bere. Nu mai vorbim de recipientele de alcool şi cafea aruncate, la întâmplare, prin tot parcul.

„Stau în zonă de 27 de ani. Vin zilnic cu nepotul meu în parc. În fiecare seară este gălăgie. Sunt grupuri de băieţi deocheaţi, din cauza cărora nu putem sta mai mult timp în parc. Şi vara, când se întunecă mai târziu, ne retragem destul de devreme, pentru că nu asigură nimeni paza. Leagănele sunt rupte şi asta nu din cauza copiilor mici”, ne-a mărturisit Mihaela Scutaru.

Parcul ar avea nevoie, pe lângă paznici, şi de câţiva copaci care să asigure umbra pe timpul verii.

În al doilea parc situaţia se repetă. Lipsa copacilor, coşurile pline de sticle şi cutii de bere, hârtii şi pahare de cafea lăsate pur şi simplu lângă bancă atrag atenţia şi te fac să te gândeşti de două ori dacă acela este locul ideal de joacă printru cei mici. Să nu uităm nici de ghena de gunoi amplasată chiar lângă gardul parcului.

Vizita noastră a fost destul de matinală, motiv pentru care ne-am bucurat şi de aer curat. „Vara nu se poate sta. Se aruncă coji de pepene şi din cauza căldurii mirosul este insuportabil. Venim dimineaţa în parc şi evităm să revenim seara, mai ales în timpul verii. Acum este bine pentru că s-a lăsat rece şi nu mai miroase atât de tare. Păcat de zonă pentru că are o privelişte foarte frumoasă”, ni s-a plâns Stăncuţa Popa.

Câinii cu şi fără stăpân

Nu doar în Micro 21, ci în tot oraşul, eterna problemă a câinilor fără stăpân persistă. „Sunt foarte mulţi câini şi ne este frică să ieşim seara pe stradă”, ne-au spus mai mulţi locuitori din Micro 21, care speră ca într-o zi cineva va lua o măsură. Oamenii ne-au ridicat însă şi o lată problemă. „Avem o mare problemă. Câinii care îşi fac nevoiele pe spaţiul verde, aşa puţin cât mai este, iar stăpânii lor uită să strângă mizeria. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să îmi vină nepotul murdar de, nu vreau să spun, pentru că a avut curajul să se joace în iarbă. De ce nu se aplică amenzi pentru cei care au câini şi nu strâng mizeria după ei? Şi eu iubesc animalele, dar asta nu înseamnă că trebuie să înghit aşa ceva”, ne-a remarcat un domn ce a preferat să îi păstreze anonimatul, lucru lesne de înţeles.

Acestea sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din Micro 21. Fiind aceleaşi ca în orice alt cartier din oraş, fiecare vizită printre blocurile oraşului este un deja-vu. Pentru a se remedia însă ceva nu trebuie să aştepte nimeni ajutor de la municipalitate. Primul pas spre un cartier mai curat şi mai îngrijit trebuie făcut de oamenii care populează locul respectiv. Este adevărat că municipalitatea este cea care ar trebui să asfalteze drumurile, să astupe găurile făcute de timp în trotuare şi să asigure paza locurilor de joacă. Dar, dacă tinerii nu ar mai face gălăgie în parc şi nu ar mai consuma băuturi alcoolice în locurile amenajate pentru cei mici, dacă fiecare ar învăţa unde se aruncă corect gunoiul menajer, dacă fiecare ar face curăţenie după propriul animal de companie, dacă, dacă, dacă… mulţi de dacă, care nu se vor termina decât atunci când se va schimba mentalitatea oamenilor. Abia atunci, când vom fi civilizaţi noi, vom putea cere municipalităţii şi primarului să facă mai mult pentru zona în care locuim. Chiar dacă plătim taxe şi impozite şi avem pretenţia să ni se asigure curăţenia şi confortul, până nu vom face un pas mare către civilizaţie, banii de taxe şi impozite vor fi irosiţi în van de municipalitate.

Citit 3394 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2012 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.