Zi mondială de luptă împotriva BPOC: Boala care ne împiedică să respirăm

Zi mondială de luptă împotriva BPOC: Boala care ne împiedică să respirăm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

64 de milioane de persoane de pe suprafaţa întregului glob erau diagnosticate cu boală pulmonară obstructiv cronică (BPOC) în anul 2004 * Până în anul 2030, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că BPOC va deveni a doua sau a treia cauză de mortalitate la nivel mondial


Fumatul, fie că e activ sau pasiv, poluarea din atmosferă şi cea din locuinţă şi expunerea la pulberi profesionale, precum şi la alte chimicale sunt principalii factori de risc în declanşarea bolii obstructive. Data de 14 noiembrie a fost aleasă de OMS drept Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC.

Cum o depistăm

Boala se manifestă printr-o senzaţie permanentă de lipsă de aer. În primele stadii, aceasta se accentuează mai ales la efectuarea anumitor eforturi, chiar şi de intensitate mică sau moderată, cum ar fi urcatul scărilor. Netratată, senzaţia de lipsă de aer devine din ce în ce mai accentuată, putându-se ajunge până la purtarea în permanenţă sau aproape mereu a unei măşti de oxigen. BPOC este în general subdiagnosticată. În această situaţie se află şi judeţul nostru. Depistarea bolii se face printr-un test relativ simplu, numit spirometrie. Acesta este destinat să măsoare cât aer putem inspira şi expira din plămâni şi viteza cu care facem acest lucru.

„În momentul în care persoana constată că suferă de dispnee (dificultate de respiraţie) progresivă, persistentă şi care se intensifică la efort, însoţită de tuse seacă sau însoţită de expectoraţie, trebuie să se prezinte fără întârziere la medic. Nu trebuie să încercăm să găsim alte cauze pentru simptomele enumerate, ci să lăsăm medicul să decidă, în urma unor teste specifice, afecţiunea de care suferim”, explică dr. Claudia Scorpan, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Deşi BPOC nu este tratabilă, aplicarea unui tratament de menţinere cât mai devreme, precum şi renunţarea sau îndepărtarea de factorii de risc enumeraţi mai sus pot duce la îmbunătăţirea simţitoare a vieţii bolnavilor. În România există aproximativ un milion de bolnavi de BPOC, dintre care 10 la sută prezintă stadii avansate ale bolii.

Citit 1687 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2012 15:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.