Cum prevenim botulism?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compartimentul de promovare a sănătăţii din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi a emis un comunicat prin intermediul căruia îi sfătuieşte pe gălăţeni să urmeze recomandările Ministerului Sănătăţii privind prevenţia botulismului.

Enumerăm, în continuare, câteva dintre măsurile de siguranţă care vă pot ajuta să vă păziţi de maladia ce apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinică - în special conservele preparate în casă, slănina, cârnaţii afumaţi, peştele afumat/sărat, carnea la untură etc.

Evitaţi consumul de conserve din legume, carne şi peşte, preparate în casa sau în condiţii necorespunzătoare, respectiv nesterilizate prin fierbere minim 30 de minute.

Apoi este important să nu consumaţi conservele al căror termen de valabilitate este expirat şi pe cele al căror capac este bombat. Evitaţi, totodată, orice alte alimentele cu aspect şi miros neplăcut.

În general, alimentele trebuie păstrate la temperaturi de 4-8 grade C, iar alimentele preparate pentru sugari trebuie consumate imediat, fără a mai fi reîncălzite sau păstrate la frigider.

Se recomandă, de asemenea, curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale şi spălarea repetată a  mâinilor.

Simptomele bolii

Dacă până acum aţi consumat alimente care nu prezentau un grad ridicat de siguranţă, evitaţi-le pe viitor. Botulismul  este o boală gravă, care necesită prezenţa de urgenţă la medic.

Principalele simptome sunt: tulburările digestive (uscăciunea gurii, greaţa, dureri abdominale), dureri de cap şi ameţeli, astenie, dificultăţi la înghiţire, răguşeală, greutăţi de vorbire şi tulburări de vedere.

În cazurile severe ale bolii, pot apărea paralizii ale gâtului,  membrelor şi muşchilor respiratorii - ceea ce poate provoca insuficienţe respiratorii grave.

Citit 1088 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.