Operaţie în premieră la Galaţi! Copil salvat de o echipă de chirurgi de la Spitalul "Sf. Ioan"

Operaţie în premieră la Galaţi! Copil salvat de o echipă de chirurgi de la Spitalul "Sf. Ioan"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Viaţa unui băiat de 16 ani a fost salvată de o echipă de medici chirurgi de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Sf. Ioan” Galaţi. Băiatul, care locuieşte în Bereşti, a venit la camera de gardă a spitalului pe data de 21 ianuarie a.c. cu o stare generală foarte proastă. A povestit medicilor că în urmă cu 10 zile căzuse de pe sanie. În timpul accidentului, sania îl lovise în zona lombară. Deşi se simţise rău şi a avut dureri imediat după căzătură, părinţii au amânat venirea la spital.

Sanie mai periculoasă decât o maşină

„În primul moment am rămas total uimit. Un rinichi traumatizat în asemenea măsură nu vezi nici după un accident rutier. Oricum, pentru că băiatul a fost adus destul de târziu la noi, starea sa generală era una alterată, era dispneic (respira cu dificultate) şi avea un puls neregulat. Mai mult, abdomenul şi lomba dreaptă erau destinse”, explică dr. Virgil Cristea, şeful echipei de medici care a efectuat operaţia.

Înainte de a intra în sala de operaţie, copilului i s-a făcut un RMN, o urografie şi un set de analize la sânge. Toate aceste investigaţii au avut scopul de a afla care este starea de funcţionare a rinichiului stâng. „Pe 23 ianuarie l-am operat şi am depistat un hematom subcapsular (în interiorul capsulei care înveleşte rinichiul). Organul afectat era comprimat din cauza sângelui modificat (alterat), care conţinea cheaguri şi urina. Partea de jos a rinichiului era detaşată de restul organului. Din cauza celor peste zece zile câte trecuseră de la accidentare, dar şi ca urmare a modificărilor severe ale structurilor anatomice ale rinichiului, acesta nu a mai putut fi salvat, impunându-se extirparea lui. A fost o operaţie complexă, care a durat în jur de patru ore şi jumătate. Lucrurile au fost îngreunate din cauza situaţiei locale descrise”, continuă dr. Cristea.

I-au redat viaţa

Din fericire, evoluţia de după operaţie a fost una bună. Copilul a putut urina normal şi nu a făcut febră. „S-a dat jos din pat la trei zile după intervenţie, starea lui de sănătate îmbunătăţindu-se constant”, adaugă specialistul citat. Alături de dr. Cristea, echipa chirurgicală a fost formată din medicii Anca Ştefanopol şi Teodor Duca.

Operaţie de importanţă regională

Deşi intervenţii de chirurgie pediatrică urologică au mai fost efectuate în Galaţi în ultimii ani, niciuna nu a ajuns la complexitatea celei de faţă. Până în prezent, astfel de cazuri se operau în centre universitare ca Iaşi, Bucureşti sau Cluj. Directorul medical al Spitalului de Pediatrie Galaţi, dr. Ginel Baciu, este de părere că venirea dr. Virgil Cristea în Galaţi este un lucru important pentru judeţul nostru. „Este bine că avem un chirurg cu o experienţă bogată în spate, care are şi competenţă în chirurgia pediatrică urologică. Oamenii trebuie să ştie că operaţii cronice pe rinichi, complexe au avut loc în ultimii ani şi aici. Fiind operat în oraşul sau în judeţul său, copilul se poate bucura şi de sprijinul moral al familiei. De asemenea, faptul este de interes şi pentru locuitorii din judeţele limitrofe Galaţiului, atât în cazul traumatismelor, cât şi pentru bolile cronice”, este de părere dr. Baciu.

Cine este dr. Virgil Cristea

Dr. Virgil Cristea s-a născut la Galaţi, într-o casă situată chiar pe locul unde acum se află Spitalul de Copii „Sf. Ioan”. A urmat şi a absolvit Institutul de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Pediatrie. Timp de 23 de ani a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti. De aici s-a mutat la Braşov unde şi-a desfăşurat activitatea 11 ani.  Din octombrie 2009 s-a întors în Galaţi, unde a preluat conducerea Secţiei clinice de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului de Copii. Concomitent, este cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

Citit 13597 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Februarie 2013 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.