Ne îmbătăm cu apă chioară. Rata şomajului la Galaţi scade doar în statistici
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ne îmbătăm cu apă chioară. Rata şomajului la Galaţi scade doar în statistici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

9,11 la sută a fost rata şomajului la sfârşitul lunii martie 2013, cu 0,33 la sută mai mică faţă de luna februarie a anului, când s-a înregistrat în judeţul Galaţi o rată a şomajului de 9,44 la sută, ne informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi. Din perspectiva ratei şomajului, judeţul Galaţi este pe locul al şaselea pe ţară. Însă, după numărul şomerilor neindemnizaţi, de 13.657 din cei 17.992 de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii martie, judeţul nostru este pe locul al treilea. La acest capitol ne iau faţa doar judeţul Dolj şi municipiul Bucureşti.

Teoretic, scăderea şomajului pare încurajatoare, dacă nu am şti că e vorba de o simplă scoatere din plată a 772 de şomeri, care nu mai primesc de la AJOFM sumele şi aşa simbolice ale ajutorului dat de stat. Evident, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă chioară cu această scădere a şomajului, fiindcă ea nu se datorează faptului că vreo firmă gălăţeană şi-ar fi deschis larg porţile şi ar fi absorbit de pe piaţa muncii cei peste 770 de şomeri. Din această perspectivă, situaţia e dramatică, fiindcă sutele de semeni au rămas, de fapt, fără pâinea cea de toate zilele şi fără o minimă sursă de trai.

Grosul celor fără de lucru se află în satele gălăţene, unde locuiesc 13.328 şomeri din cei peste 17.992 câţi numără în total Galaţiul, oameni care supravieţuiesc din venitul minim garantat. Diferenţa de 4.664 o reprezintă şomerii de oraş, din municipiile Galaţi şi Tecuci şi din oraşele Tg. Bujor şi Bereşti.

Pe de altă parte, după nivelul de pregătire, 84,75 la sută dintre şomeri - respectiv, 15.248 de semeni - provin din rândul celor care au „studii inferioare”, adică au cel mult şcoala gimnazială, profesională sau calificare la locul de muncă. Statisticile ne arată că 10,77 la sută din cei fără un loc de muncă, în fapt, 1.938 de persoane, au studii liceale şi postliceale şi doar 4,48 la sută, echivalentul a 806 persoane, sunt şomeri licenţiaţi.

Citit 1355 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.