Alba-neagra cu medicamentele românilor

Alba-neagra cu medicamentele românilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E greu de spus, deocamdată, cu cât vor creşte sau cu cât vor scădea preţurile medicamentelor, după data de 1 aprilie.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, care urmează să intre in vigoare la începutul lunii viitoare, multe dintre medicamentele din import se vor ieftini cu 10 la sută, în timp ce unele dintre cele produse în România s-ar putea scumpi cu până la şase la sută. 

Farmaciştii spun, însă, că preţul fiecărui medicament în parte se va vedea cu certitudine abia după intrarea în vigoare a ordinului.  Ca să vă putem da mai multe detalii despre modul în care vă vor afecta aceste schimbări, am vorbit cu vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Galaţi, farmacistul Aneta Badea, şi cu farmacistul Elena Răceanu, de la farmacia Hygea, singura cu program non-stop din oraş.

Bine pentru pacienţi, greu pentru farmacii

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor ne-a declarat că ieftinirea medicamentelor de import va fi benefică pentru bolnav, pentru că, în mod evident, acesta va plăti mai puţin pentru tratament. Farmaciile ar putea avea, însă, de pierdut.

„În general, impactul acestor modificări de preţ nu va fi unul bun pentru noi, a declarat farmacistul Aneta Badea. Ponderea medicamentelor româneşti, la vânzare, este una destul de mică, iar scumpirea acestora nu va compensa ieftinirea medicamentelor din import. Totuşi, care vor fi cu exactitate preţurile pentru fiecare medicament vom putea vedea numai după 1 aprilie”.

Farmaciştii gălăţeni sunt nemulţumiţi mai ales de faptul că ieftinirea se va aplica, începând cu 1 aprilie, şi medicamentelor pe care ei le au deja în stoc. „Acest fapt sfidează legea contabilităţii”, a apreciat farmacistul Elena Răceanu.

Pacientul gălăţean ar putea avea de câştigat, cred farmaciştii, după ce medicii vor începe să prescrie medicamentele ţinând cont de denumirea lor comună internaţională (DCI). Abia atunci pacientul va putea opta: dacă nu îşi permite medicamentul original (de regulă importat şi cu un preţ mai mare) va putea să îşi cumpere echivalentul românesc - probabil mai ieftin, chiar şi după modificările de preţ anunţate.

Dacă pornim de la ideea că echivalentul românesc este la fel de eficient ca medicamentul importat, pacientul ar putea avea, într-adevăr, de câştigat. În caz contrar, însă…

Ce produse îşi vor schimba preţul?

Farmacistul Elena Răceanu, de la farmacia Hygeia, ne-a spus că printre medicamentele al căror preţ va scădea se numără şi insulinele, dar şi unele medicamente utilizate în tratarea cancerului, a bolilor psihice şi afecţiunilor cardiace:

„Spre exemplu, Mabtera este un medicament folosit în tratamentul bolilor oncologice. O cutie costă acum 6.236 de lei, iar după ieftinire va costa în jur de 5.100 de lei”.

Cât despre scumpirea medicamentelor româneşti, ea are şi părţi bune, crede Elena Răceanu. „În plus, scumpirea medicamentelor româneşti ar putea ajuta industria farmaceutică autohtonă. Şi cred că producătorii de medicamente au nevoie de aşa ceva, ca să îşi menţină poziţia pe piaţă. E nevoie de investiţii, ca să poţi produce medicamentele la standarde europene…”, a mai spus farmacistul.

Vom vedea, deci, noile preţuri ale medicamentelor în mai puţin de două săptămâni. Abia atunci gălăţenii vor putea să îşi dea seama dacă măsura impusă de minister a avut sau nu efectul scontat.

Citit 1100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.