Şantaj la poarta liceului/ Cum obţii bani de la eleve pozate în ipostaze indecente

Şantaj la poarta liceului/ Cum obţii bani de la eleve pozate în ipostaze indecente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Părinţii s-au trezit cu cardurile goale * Fetele au fost ameninţate că vor fi date pe mâna unor proxeneţi şi că le vor fi postate pozele pe site-urile de socializare


Ne-a vizitat la redacţie unul dintre părinţii speriaţi de multele pericole care le pândesc pe fetele încă minore, chiar imediat ce ies pe poarta liceelor. Deşi faptele prezentate sunt reale, omul respectiv susţinând că a luat legătura chiar şi cu poliţia, ne-a rugat să nu dezvăluim date nici despre fiica sa, nici despre individul care a şantajat-o, însă a insistat să scriem despre caz, pentru a atrage atenţia asupra acestui fenomen. „Fetele nu trebuie să recurgă la gesturi disperate, nu trebuie să se lase terorizate de aceşti indivizi, ci trebuie să aibă încredere în părinţi şi să solicite ajutor”, spune tatăl fetei şantajate.

„Noroc că am descoperit la timp”

„Tot soiul de şarlatani bântuie pe la porţile liceelor. Îşi aleg victime dintre fetele de vârstă mai mică, pentru că pot fi mai uşor de manipulat. Fiica mea e elevă în clasa a IX-a la un liceu bun şi are 14 ani. A fost încântată că e remarcată de un individ cu mult mai mare decât ea, cu oarecare notorietate în cercul tinerilor. A invitat-o la cafea de câteva ori, apoi s-a sărutat cu ea în timp ce erau filmaţi de altcineva, fără ca ea să ştie. Apoi a ameninţat-o că pune filmul pe youtube sau pe Facebook şi îl va populariza în toată şcoala, îl va trimite părinţilor acasă, dacă nu-i dă bani. Ca să fie mai convingător, a ameninţat-o că o va da chiar pe mâna unor proxeneţi şi că, odată intrată în reţea, nu va mai putea ieşi. Asta a fost în măsură să o sperie destul de mult. Prin urmare, a scos bani de pe card şi i-a dat individului o sumă. Noroc de faptul că am descoperit la timp, altfel situaţia s-ar fi repetat cine ştie până când. Sunt convins că astfel de oameni nu se mulţumesc să şantajeze doar o singură dată. Am fost şi am vorbit şi cu părinţii individului. Culmea e că sunt oameni la locul lor! Mi-au restituit banii, ca să nu mă duc să depun plângere la Poliţie. Tot întrebând în stânga şi-n dreapta, am înţeles că sunt mai multe astfel de cazuri şi fetele respective s-au lăsat şantajate, deşi ar fi fost mult mai simplu să discute cu părinţii lor. Chiar dacă riscau o ceartă cu părinţii, le-ar fi fost mult mai uşor să treacă peste aceste incidente deloc plăcute, care le pot marca pe viaţă”, povesteşte tatăl fetei. 

„Imediat reclamaţie la Poliţie” 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisar Cristina Tatulici ne-a declarat că nu cunoaşte dacă sunt spre rezolvare astfel de cazuri, însă recomandă celor care păţesc aşa ceva să depună plângere la Poliţie: „În astfel de cazuri, trebuie să facă imediat reclamaţie la Poliţie şi vom face cercetări”.

„Se întâmplă doar la clasele mici, când au mintea necoaptă”

Am discutat despre acest fenomen cu unul dintre directorii de licee, bineînţeles, nu cel de la instituţia unde studiază fata cu pricina. Corina Gavrilă, director al Colegiului Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, susţine că a auzit printre elevi şi profesori vorbindu-se despre aşa ceva: „Pe fetele care le văd că sunt aşteptate de indivizi mai dubioşi le chem imediat la mine, discut cu ele, le trimit la psihologul şcolii şi le chem părinţii la şcoală. Încercăm astfel să prevenim asemenea incidente. Sunt cu ochii în special pe cele din clasele mici, de 15 - 16  ani, pentru că la ele e problema. Nu sunt asemenea cazuri la clasele mari de liceu, doar la cele mici, pentru că au mintea necoaptă. Victimele provin, de regulă, fie din familii dezorganizate, pentru că nu are cine să aibă grijă de ele, fie din familii destul de bogate, acestea fiind ţintele celor puşi pe şantaj. E trist că, în multe cazuri, ele sunt infiltrate în astfel de cercuri de colegii de şcoală, de vecinii de bloc. Sunt atrase, uneori chiar sunt drogate şi filmate. Şi, inevitabil, se ajunge la şantaj. Odată intrate în această situaţie limită, nu mai pot ieşi, de teamă să nu fie etichetate, de teamă să nu afle alţii şi se poate ajunge la orice. De aceea e bine să discuţi cu fetele respective, să le asiguri că, indiferent de ceea ce li se întâmplă, vor găsi sprijin la şcoală, vor fi sfătuite ce să facă, vom chema părinţii să discutăm cu ei, pentru că noi ştim să punem altfel problema”, declară Corina Gavrilă.

În concluzie, părinţii ar trebui să fie mult mai atenţi la anturajul copiilor lor, ar trebui să poarte discuţii cu fiii sau fiicele lor despre eventualele astfel de pericole pentru a-i pune în gardă în legătură cu ce s-ar putea întâmpla, dar şi pentru a le câştiga încrederea şi pentru a-i determina să discute cu familia când au astfel de probleme grave.

Citit 8729 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Martie 2014 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.