Campanie VL "Din inimă"/ Valeriu are nevoie de ajutor pentru operaţie la cap

Campanie VL "Din inimă"/ Valeriu are nevoie de ajutor pentru operaţie la cap
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Băiatul a fost grav lovit într-un incident în scara blocului * Viaţa lui depinde de o intervenţie chirurgicală pentru care însă nu are bani


Cu exact trei ani în urmă viaţa lui Valeriu - Andrei Gherasim lua un curs dramatic. Copilul de 13 ani juca fotbal în cartier, într-o după - amiază de sâmbătă. Pentru că mingea ajunsese pe bloc, a urcat pe scară pentru a o recupera. Doar că pe acoperişul clădirii a dat peste un vecin care a început să-l alerge. Speriat, Valeriu a luat mingea şi a fugit spre scară. Abia reuşise să coboare câteva trepte, când povesteşte că vecinul l-a ajuns din urmă şi i-a trântit trapa de sticlă cu margini de metal în faţă. Băiatul a căzut inconştient în scara blocului, alături de cioburile din geamul spart.

Medicii nu i-au dat şanse

Echipajul SMURD chemat de martorii la accident l-a găsit pe Valeriu în comă. A fost dus de urgenţă la Terapie intensivă, unde medicii nu i-au dat la început prea multe şanse. I-au spus mamei că ori va înceta din viaţă, ori va rămâne fără simţuri pentru totdeauna. Din fericire pentru băiat şi pentru familia lui, niciun punct vital nu fusese atins. Astfel, după o perioadă de timp, Valeriu şi-a revenit.

"Mă dusesem într-o dimineaţă la el şi, când am ajuns în apropierea patului de spital, am văzut că aşternutul era gol. M-am speriat foarte tare. Din fericire, am aflat destul de repede că-şi revenise chiar în acea zi din comă şi că fusese mutat într-o secţie medicală a spitalului", îşi aduce aminte Laura Erghiu, mama băiatului.

Bucuria prilejuită de revenirea din comă a lui Valeriu nu a durat însă prea mult. A urmat o operaţie pe creier şi o nouă recădere în comă. Apoi, mama a luat drumul Bucureştiului, unde băiatul a fost din nou operat. În tot acest timp organismul în creştere al băiatului a fost bombardat cu fel de fel de medicamente.

Operaţia, o necesitate

"Fără tratamentul pe care îl ia zilnic Valeriu nu ar rezista. Ar deveni agitat şi ar avea pierderi de memorie. Totuşi, efectele adverse ale medicamentelor nu au întârziat să apară. S-a îmbolnăvit de ulcer gastric şi a făcut şi steatoză hepatică (încărcarea cu grăsimi a ficatului - n.r.)", mai spune mama.

Prima condiţie pentru ca stomacul şi ficatul lui Valeriu să-şi poată reveni este renunţarea treptată la medicamente. Acest lucru nu este posibil fără o nouă operaţie, pe care băiatul o poate face într-un spital din Capitală. Familia lui Valeriu este una săracă. Banii strânşi din pensia tatălui şi din munca de zi cu zi a mamei abia dacă ajung pentru a plăti reţetele medicale. Costul total al acestora se ridică la 850 de lei pe lună. "Am depus adrese la toate instituţiile pentru a primi un sprijin, cât de mic. De nicăieri nu am primit nimic, în afară de răspunsuri seci", mai spune Laura Erghiu. O parte dintre medicamentele pe care le ia Valeriu, cele mai scumpe, nu sunt incluse pe lista cu medicamente compensate, listă neactualizată de altfel, de către niciun guvern, în ultimii şase ani. În orice altă ţară din Europa, Valeriu ar fi beneficiat de medicamente compensate.

Cititorii care vor şi pot să îl ajute pe Valeriu să strângă bani pentru operaţie şi pentru tratament o pot face printr-o donaţie în contul RO03RNCB0141127716470001, deschis în lei la BCR. Amănunte despre drama lui Valeriu puteţi afla chiar de la mama lui, la numărul de telefon 0749 412 512.

Citiţi aici episodul anterior al Campaniei "Din inimă"!

Citit 3585 ori Ultima modificare Marți, 13 Mai 2014 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.