Campania VL „Noii români”/ O englezoaică reformează familia ţărănească

Campania VL „Noii români”/ O englezoaică reformează familia ţărănească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Isobel Taylor este o tânără britanică ajunsă de curând în ţara noastră, pentru a-i ajuta pe copii. Fascinată de locurile noastre şi îndeosebi de căldura oamenilor, englezoaica spune că scopul venirii ei aici este acela de a reforma o latură mai puţin agreabilă a localnicilor: concepţia tradiţionalistă potrivit căreia bărbatul este dictator în casă, iar femeia, o unealtă.


La 21 de ani, Isobel Taylor crede că a umblat suficient prin lume cât să-şi dea seama că civilizaţia britanică, occidentală, în care s-a născut, este un mit pentru multe dintre popoarele lumii, îndeosebi cele sărace, unde mentalităţile legate de relaţiile interumane şi familiale sunt la un stadiu rudimentar. Tânăra pasionată de airsoft, veselă şi sociabilă, pusă pe distracţii şi-a descoperit vocaţia de a cunoaşte şi de a ajuta oameni, culmea, după ce a studiat Teatrul. A fost atât de atrasă de acest domeniu, încât a pus în cui cariera de actriţă şi a plecat în lume, unde a văzut locuri şi oameni despre care nu şi-ar fi putut imagina că există. După un stagiu în India, a ajuns la Nicoreşti, la Fundaţia „Bunul Samaritean”, unde prietena şi conaţionala sa Claire Melinte păstoreşte destinele a peste 100 de copii şi tineri din familii sărace.

Din exotica Indie, la Nicoreşti

„Am fost voluntar şi în India, am stat câteva luni acolo. Copiii din India sunt foarte diferiţi de cei de aici şi de cei din Europa în general. Eu am plecat de la locul meu de muncă din Anglia şi când am ajuns acolo am fost şocată de diferenţe. Pe lângă faptul că sunt foarte săraci, au o altă mentalitate şi sunt crescuţi într-o cultură absolut diferită”, îşi începe Isobel povestea voluntariatului.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Noii români"/ De ce merită să vii în ROMÂNIA? "Fete, cluburi şi sarmale"

Despre România, aflase câte ceva înainte să se hotărască să vină aici. Cultura, tradiţiile, cam tot ce se poate afla de pe internet şi canalele media au convins-o să se încumete la experienţa interacţiunii cu copiii dintr-o regiune rurală, săracă. Surpriza plăcută a venit din partea frumuseţii locurilor, a amabilităţii oamenilor, a pitorescului care guvernează traiul de zi cu zi a ţăranilor de aici. Partea mai puţin frumoasă: englezoaica a văzut cu ochii ei că în casă cântă cocoşul şi nu găina, după nişte principii pe care bărbaţii şi femeile le învaţă de la cele mai fragede vârste.

„M-am simţit foarte binevenită aici. E clar o experienţă inedită. Locurile, oamenii, care sunt deosebiţi. Îmi place să cunosc oameni, să mă întâlnesc cu ei pe uliţă, să-i văd cum muncesc şi cum locuiesc, cum le sunt casele, obiceiurile de zi cu zi. E într-adevăr fascinant. Îmi place aici zona, relieful, viile, am fost la mănăstire, la Buciumeni. E foarte frumos acolo”, ne explică tânăra.

Menirea ei la „Bunul Samaritean” este, după cum ne mărturiseşte, tocmai de a-i educa pe copii. Vrea să le implementeze egalitatea de drepturi din familiile britanice, fără a le altera căldura specifică. Speră că deschiderea şi prietenia specifică românilor o vor ajuta să schimbe un pic de mentalităţile ruginite.

„Oamenii de aici sunt atât de diferiţi de ai noştri. Englezii sunt îngrădiţi de reguli, se supun atâtor legi şi cutume. Ei bine, aici e altfel, e mai multă interacţiune între oameni. Oamenii obişnuiesc să se atingă, să râdă, să facă glume. În Anglia trebuie să fii reţinut pentru că aşa îţi impun regulile. Eu aici îi învăţ pe copii despre drepturile lor ca bărbaţi şi femei. Trebuie să ştie cum să se comporte unii cu ceilalţi. Din păcate, aici unele mentalităţi au rămas puţin rudimentare în ceea ce priveşte relaţiile familiale, dintre femei şi bărbaţi”, este de părere Isobel.

Dacă i-ar încuraja şi pe alţii să ne viziteze? Categoric da, dar cu un mic amendament. Englezoaica crede că, în calitate de turist, nu poţi cunoaşte niciodată cu adevărat o ţară şi pe oamenii ei.

„Oamenii simpli de aici sunt cea mai mare valoare, ei dau distincţie locului, zonei, ţării. Numai trăind printre oamenii unei ţări şi muncind cu ei poţi cunoaşte cu adevărat. Ca simplu turist, nu poţi înţelege, pentru că vii în vizită, vezi ce e mai frumos de văzut şi pleci. Realitatea nu e ceva care apare în cele mai multe albume de vacanţă”, conchide britanica.

Date personale

Anul şi locul naşterii: 1993, Stevenage, Anglia

Studii: Teatru, la Universitatea Huddersfield

Ocupaţie: voluntar

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Noii români"/ Chinezul Kong Xianzhen aduce cea mai mare civilizaţie a lumii la Galaţi

Citit 1870 ori Ultima modificare Miercuri, 06 August 2014 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.