Mii de gălăţeni sunt aşteptaţi la Târgul de Toamnă/ Ce PRODUSE veţi găsi şi la ce PREŢ (GALERIE FOTO)

Mii de gălăţeni sunt aşteptaţi la Târgul de Toamnă/ Ce PRODUSE veţi găsi şi la ce PREŢ (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Evenimentul din Piaţa Centrală ţine loc până duminică, inclusiv * Produse la preţuri promoţionale, paradă a producătorilor, dar şi muzică şi multă veselie


Cu mai puţine surle şi trâmbiţe ca în anii trecuţi, vineri de dimineaţă s-a dat startul celei de-a XIII-a ediţii a Târgului de Toamnă. După o paradă inaugurală simplă, pe gălăţeni nu i-a mai oprit nimic să se îngrămădească pe la tarabe, standuri şi galantare şi să cumpere după puteri sau doar să admire. Abundenţa e la ea acasă în piaţă, dar evident că toate au preţul lor. Pentru pasionaţi: muzică populară şi de petrecere, în featuring cu manele cântate live, pe terasele barurilor. Peste toate pluteşte greu fum de grătar şi zarvă de oameni veniţi să se bucure de sărbătoare.

Paradă inaugurală săracă

Primarul Marius Stan a venit la inaugurarea Târgului de Toamnă şi a luat cuvântul, alături de directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Eugen Zaharia şi de preşedintele Consiliului Judeţului, Nicolae Bacalbaşa. La tradiţionalul tur printre tarabe au luat parte, însă, alături de cei doi oficiali, doar o mână de oameni. Am văzut şi primari de prin judeţ, în piaţă, dar care nu s-au alăturat alaiului oficial. Evident, primarul Galaţiului şi preşedintele CJ, alături cei câţiva şefii deconcentratelor gălăţene, au trecut pe la producători şi comercianţi, au vorbit şi au gustat din bunătăţile care li s-au oferit.

Parcă mai mulţi decât în anii trecuţi au fost, însă, gălăţenii care i-au cerut primarului audienţă chiar în hală, pe motiv că n-au case, apă caldă şi i-au năpădit câte şi mai câte necazuri. 

Ce găsiţi şi unde

În locul tarabelor de zarzavaturi din coasta halei acoperite de verdeţuri sunt galantare cu peşte proaspăt. Tot aici, cărnuri uscate şi proaspete, în alte galantare. Vizavi s-au aliniat producătorii de vin din Târgu Bujor, Oancea şi Nicoreşti. În halele acoperite: miere din belşug, legume de toate felurile şi culorile, dar şi alte cărnuri, brânzeturi, pâine şi prăjituri. În spatele halei, în locul special amenajat care se umple, de regulă, în weekend, au venit columbofilii şi crescătorii de iepuri cu exemplare gigantice, iar pe strada din spatele halei sunt grătarele şi scena interpreţilor de muzică populară şi de petrecere.

Preţurile

Peşte. E ceva mai ieftin decât de obicei. Nu cu mult, dar se simte la cantităţi mai mari. Crapul mare de Dunăre e 15,9 lei, iar scrumbia e 18 lei. Ştiuca e 17,5 lei, iar şalăul, de regulă vândut la 30 de lei, e 18 lei kilogramul. Pentru bugete mai mici: caras cu preţuri cuprinse între patru lei şi şapte lei kilogramul. Pentru fiţe culinare: somon de 48 de lei.

Carne. Purcelul de lapte copt pe jar se dă cu 59,5 lei kilogramul. Cârnaţii sunt 40 de lei, pastramă de oaie am văzut la 30 de lei, iar un kilogram de muşchi ţigănesc ajunge la 60 de lei.

Fructe. Mere găsiţi la preţuri începând cu doi lei kilogramul şi ajungând până la 3,5 lei. Perele sunt cinci lei. Strugurii de masă pot costa şi ei cinci lei, dar merită, pentru gust. „Tămâioasă” avem şi la 3,5 lei.

Legumele „de bază”. Nu sunt chiar scumpe: cartofii sunt 90 de bani sau un leu, ceapa tot cam atât, fasole uscată e între şapte şi nouă lei, morcovul e 2,5 lei, iar ţelina s-ar mai găsi şi cu patru lei. Murăturile: între doi şi 3,5 lei. Roşiile sunt cam trei lei, ca şi castraveţii.

Vin, must şi ţuică. Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) de la Târgu Bujor dă litrul de vin cu cinci lei, nu cu şapte, ca de obicei. Mustul de Oancea, la fel ca şi vinul, se dă la patru lei. Ţuica, în schimb, nu scade sub 20 de lei litrul.

Delicatese, delicatese şi iar delicatese

Chiar la intrarea în hale vinde Dan Protopopescu, cultivator de goji din Vânători. Preţul micilor fructe asiatice: 10 lei suta de grame. La câteva tarabe distanţă, Dragoş Băcanu, tot din Vănători a adus, pe lângă castraveţii pe care îi ştim cu toţii, Momordica. Este un castravete amar, care, potrivit cultivatorului, poate ţine loc de insulină vegetală şi care are proprietăţi curative pentru stomac. Tot aici, am găsit dovlecelul de peste un metru, care creşte „cu capul în jos” şi se regenerează când îl tai. Merişoarele de pădure costă 22 de lei kilogramul, iar zmeura, 25 de lei. Cantalupul e trei lei, ca în fiecare an. Miez de nucă e pe tarabe tot timpul anului, dar preţul său rămâne exotic: 40 de lei kilogramul.

Parfumul fin, de grătar şi muzică de petrecere

Micul cu pâine şi muştar e doi lei. Porţia de file de peşte la grătar e 15 lei, iar aripioara friptă pe jar se dă cu trei lei bucata. Cârnaţii sunt patru lei, iar frigăruile 10 lei. Evident, masa n-o puteţi lua decât pe acorduri populare. Participă Centrul Cultural, dar urcă pe scenă şi interpreţi consacraţi al târgului, din anii trecuţi. Sau – pentru că patronii au fost mai inventivi în acest an – în zgomot de manele cântate live.

"Bun, dar cam scump!", spun cumpărătorii

"Frumos, n-am ce zice. Preţurile sunt şi mai mari şi mai mici. Pentru fiecare. Eu, unul, îmi cumpăr ce poftesc", ne-a spus Dinu Petrea, în vârstă de 60 de ani.

"E şi cam scump, e adevărat, dar am luat câte ceva, de vreo 60 de lei, cred. Peşte, vin, verdeţuri...." ne-a declarat domnul Victor, de 65 de ani.

"Mie mi se pare scump. Nu-mi permit să cumpăr chiar tot ce vreau. Ce să zic, trebuie să ai bani aici... Asta e, e mai scump ca-n alte zile", e de părere domnul Iacob, de 60 de ani.

 

Citit 4673 ori Ultima modificare Vineri, 03 Octombrie 2014 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.