Peste 1.000 de gălăţeni au fost PRINŞI muncind "la negru”

Peste 1.000 de gălăţeni au fost PRINŞI muncind "la negru”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Munca la negru este un fenomen îngrijorător care ia amploare la Galaţi. În primele nouă luni ale acestui an, în urma a peste 3.000 de controale efectuate de inspectorii de muncă, nu mai puţin de 1.008 persoane au fost descoperite că lucrau fără forme legale. Numărul acestora este de aproape cinci ori mai mare decât cel de anul trecut, când au fost identificaţi 226 de gălăţeni care lucrau la negru.

„Acest număr este justificat prin faptul că, la începutul anului, la un hipermarket, am găsit peste 800 de persoane fără contracte de muncă. Din punctul de vedere al angajatorilor, oamenii erau zilieri, din punctul nostru de vedere erau fără contract individual de muncă. Am sesizat organele penale şi în prezent se face o cercetare penală”, a spus Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Amenzi de aproape 1,5 milioane de lei

Chiar dacă amenzile aplicate în cazul angajatorilor care folosesc forţă de muncă la negru sunt mari, între 10.000 şi 20.000 de lei, patronii preferă să scape de plata taxelor cuvenite fiecărui contract de muncă. Din ianuarie şi până în septembrie, inspectorii ITM au dat aproape 150 de amenzi, în valoare de 1.448.100 lei, iar patru angajatori s-au ales şi cu dosare penale pentru ilegalităţile comise.

Angajaţii la negru, iertaţi de inspectorii ITM

În mod normal, nu numai şefii ce nu încheie contracte de muncă angajaţilor plătesc în faţa legii, ci şi fiecare persoană descoperită că lucrează fără forme legale ar trebui să fie sancţionată. Amenda este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Însă, acest lucru nu se întâmplă, spune directorul ITM. „De multe ori cei prinşi că lucrează la negru sunt persoane amărâte, care nu au de unde să plătească minimul de 500 de lei amendă. Aşa că preferăm să le dăm avertisment şi să le transmitem că dacă îi vom mai descoperi încă o dată în aceeaşi situaţie, vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar”, susţine Ionel Petrea.

Problemele din timpul controalelor

„Nu este o muncă uşoară. Ne întâlnim cu angajatori care nu ne primesc, devin agresivi. Sunt cazuri în care accesul nostru este restricţionat de anumite persoane fizice, pe motiv că li se încalcă proprietatea. Şi salariaţii creează probleme. Sunt persoane care, la momentul controlului, părăsesc locul de muncă, evită să-şi dea datele personale, spun că sunt prieteni/rude cu angajatorii”, a explicat directorul ITM Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Galaţiul, singurul din Regiunea Sud-Est care a ACCESAT bani europeni pentru REABILITARE TERMICĂ

Citit 1584 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Octombrie 2014 23:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.