Eleva gălăţeană care a inventat un DISPOZITIV pentru DETECTAREA MINELOR

Eleva gălăţeană care a inventat un DISPOZITIV pentru DETECTAREA MINELOR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* "Mereu mi-am dorit să-i ajut pe oameni şi am înţeles că prin tehnologie pot face asta", susţine Theodora Găiceanu


Theodora Găiceanu este o tânără elevă a Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" din Galaţi, în vârstă de doar 16 ani. Învaţă excelent, e preocupată de tehnologie şi se distrează ca orice copil normal. Şi totuşi, despre Theodora am putea auzi lucruri frumoase în următorii ani, ea fiind declarată cel mai tânăr inventator al Salonului Ugal Invent, organizat în premieră la “Dunărea de Jos”. Proiectul care a impresionat juriul este un dispozitiv cu o platformă autonomă care i-ar putea ajuta pe soldaţii români să localizeze minele explozive pe câmpul de luptă. „În copilărie, cochetam cu gândul să devin psiholog, să-i ajut pe oameni. Dar mi-am dat seama apoi că o pot face mult mai practic, aşa că mi-a venit ideea acestui dispozitiv. Am ales să construiesc un detector de mine, pentru că nu mi se pare normal ca cei din Armata Română să moară în Irak, Afganistan sau alte războaie, pentru că au avut neşansa de a călca pe o bombă,” a explicat Theodora.

De la poezii la tehnică militară

Evident, realizarea unui astfel de dispozitiv nu a fost o treabă uşoară, mai ales pentru un copil pasionat de poezii. A început să lucreze la el în luna mai, pentru o sesiune de comunicări ştiinţifice. Atunci era un simplu vehicul care executa câteva comenzi. Ulterior, Theodora a adăugat alte piese, construind astfel un detector de mine, pe care l-a testat pe metale. Principala problemă a fost ca vehiculul să poată fi comandat fără fir, aşa că s-a folosit de smartphone şi un dispozitiv Bluetooth, care să primească comenzi de la telefonul mobil. Acum, dispozitivul de detectare, dotat cu roţi şi braţe, poate fi modificat şi pentru alte scopuri, unul dintre acestea fiind detectarea metalelor sau a materialelor explozive în aeroport. „Nicio invenţie nu este terminată, pentru că tehnologia te prinde în jocul ei! Părinţii mei m-au susţinut întotdeauna, iar când le-am spus ce vreau să fac au fost, în acelaşi timp, miraţi şi bucuroşi”, spune adolescenta cu mândrie.

Aşchia nu sare departe de trunchi

Premiul Ugal Invent nu este singurul din palmaresul adolescentei. În 2013, ea a primit menţiunea specială pentru cel mai tânăr participant la simpozionul studenţesc, iar în 2014, un binemeritat loc 3 la sesiunea de comunicări ştiinţifice. „Sunt foarte mândru de fiica mea şi sper să nu se oprească aici. Are un viitor frumos în faţă şi o voi susţine în tot ceea ce îşi doreşte să îndeplinească!”, a mărturisit tatăl Theodorei, prof. univ. Marian Găiceanu, de la Facultatea de Inginerie, cel care a şi ridicat premiul fiicei sale, la finalul Salonului Ugal Invent. Tatăl Theodorei a participat şi el la la această competiţie, cu o propunere de reducere a consumului de energie din mai multe domenii.

Citit 5086 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.