Peste 2.600 de gălăţence testate pentru CANCERUL DE COL UTERIN, în primele 11 luni din 2014

Peste 2.600 de gălăţence testate pentru CANCERUL DE COL UTERIN, în primele 11 luni din 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 75 de femei testate aveau stadii incipiente de cancer * Medicii susţin că este nevoie urgentă de programe de testare şi pentru cancerul de sân şi cel de colon


Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani pot beneficia şi în 2015 de Programul naţional gratuit de depistare a cancerului de col uterin. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că bugetul alocat programului pentru anul viitor va fi cu 50 la sută mai mare faţă de anul în curs.

Câte vieţi au fost salvate

În primele nouă luni ale anului, 2.616 femei din judeţul Galaţi au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul programului de screening. În cazul a 75 dintre ele, rezultatele testării Papanicolau au ieşit pozitive, ceea ce a însemnat existenţa unor leziuni precanceroase sau canceroase. Fiind descoperite din timp, şansele lor de vindecare sunt foarte mari. În mod normal, fără programul de screening, aceste femei ar fi aflat că sunt bolnave mult mai târziu, ceea ce ar fi însemnat şanse limitate la viaţă.

Potrivit medicilor, cancerul de col uterin este o boală care nu dă simptome vizibile în primele stadii de la apariţie. Atunci când semnele încep să apară, boala este de multe ori prea avansată. Tocmai din cauza depistării târzii, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de victime făcute de acest tip de cancer.

Totuşi, programul nu a funcţionat, în cei trei ani de la debut, conform aşteptărilor. Astfel, la Galaţi, dintre cele aproximativ 140.000 de femei care ar fi trebuit testate în cinci ani, nici măcar 10.000 nu au beneficiat de testul Papanicolau gratuit. În acest ritm, la finalul anului 2016, atunci când programul se va încheia, abia puţin peste 16.000 de femei din judeţ vor fi testate, adică doar 12 la sută.

Cine se poate testa gratuit

În afară de faptul că trebuie să aibă între 25 şi 64 de ani, femeile sunt declarate eligibile pentru testarea gratuită dacă nu au fost deja diagnosticate cu această boală. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o gălăţeancă care este eligibilă trebuie să meargă la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi unde obţine şi date despre centrul de recoltare specializat. Dacă medicul de familie nu este inclus în program, el are obligaţia de a o trimite pe pacientă către un coleg care ia parte la testări. Cu formularul completat femeia merge apoi la Maternitatea „Buna Vestire”, la Spitalul CFR sau la Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor, unde este programată pentru efectuarea testului. Rezultatele sunt aduse după 30 de zile de la testare, tot la medicul de familie. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndrumată pentru investigaţii suplimentare. Dacă rezultatul este negativ, va fi reprogramată la o nouă testare peste cinci ani.

Câte bolnave sunt în evidenţă

La sfârşitul lunii septembrie, aproape nouă sute de gălăţence bolnave de cancer de col uterin se aflau în evidenţele medicilor. 485 dintre acestea locuiau la oraş, iar celelalte 401 în mediul rural. De la 1 ianuarie până la 1 octombrie, 35 de femei au aflat că sunt bolnave.

Dintre cele zece spitale de stat din judeţ, doar trei au fost incluse în programul de screening început în anul 2012. În toată ţara există 97 de astfel de centre de recoltare.

România este încă în urmă

Medicul de familie Valentin Boldea crede că programul de depistare pentru cancerul de col uterin este un lucru benefic pentru românce. Totuşi, spune medicul, ar trebui făcut mult mai mult pentru a ne apropia de situaţia din restul Europei. "Deşi funcţionează, programul de screening pentru cancerul de col uterin a cunoscut lungi perioade de subfinanţare. Sunt apoi alte forme de cancer pentru care ar fi trebuit introduse astfel de programe. Mă refer în special la cancerul de sân şi la cel de colon. Mai ales pentru cancerul de sân, testarea ar fi mai accesibilă decât cea a cancerului de col uterin. Femeile ar trebui să facă o ecografie, iar mulţi dintre medicii de familie din Galaţi au deja cabinetele dotate cu ecografe", explică dr. Valentin Boldea.

Citiţi şi: Cum se manifestă cancerul de col uterin

Citit 905 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Decembrie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.