Feriţi-vă de mătreaţă!

Feriţi-vă de mătreaţă!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mătreaţa vă poate crea multe neplăceri, mai ales pe plan social, atunci când ceilalţi observă că aveţi această problemă şi vă atrag atenţia în mod repetat. Este foarte vizibilă atunci când cojile ajung să vi se scuture pe umeri, mai ales dacă purtaţi tricouri şi cămăşi de culoare închisă, dintr-o ţesătură fără model. Mătreaţa vă poate da un aspect neîngrijit, aşa că nu este deloc indicat să vă prezentaţi la interviuri de angajare sau la întâlnirile de la începutul unei relaţii înainte de a fi rezolvat această problemă.

Formele afecţiunii

Din păcate, mătreaţa este o afecţiune care îşi face imediat simţită prezenţa - la nivelul pielii capului apar scuame (coji) de culoare albă, unsuroase sau uscate, care de multe ori se desprind de scalp şi rămân prinse în păr, iar în cele din urmă cad pe umeri şi pe spate. Uneori, aceste coji sunt însoţite de mâncărimi şi de iritaţie a  pielii capului. Aceasta din urmă poate fi  la rândul ei, ori foarte uscată, ori excesiv de unsuroasă, în funcţie de tipul mătreţii.

Nu de puţine ori, schimbările care se petrec la nivel hormonal pot influenţa apariţia afecţiunii, iar din punct de vedere al perioadei, favorabile debutului sunt, mai cu seamă, perioadele de trecere de la un anotimp la altul.

Tratamentul de acasă

Este recomandat să vă spălaţi pe cap zilnic, pentru a preîntâmpina apariţia mătreţii. Folosiţi şampoanele antimătreaţă care se găsesc pe piaţă şi optaţi, la final, pentru acela care s-a dovedit cel mai eficient. Şi acesta poate fi schimbat ulterior cu un altul, dacă după o anumită perioadă observaţi că rezultatele sale încep să dispară.

Atunci când vă spălaţi pe cap, masaţi energic pielea capului, la o primă şamponare. Clătiţi, şamponaţi din nou cu buricele degetelor, suficient de energic, dar cu grijă să nu răniţi scalpul. După această a doua operaţiune de şamponare, nu clătiţi imediat, ci lăsaţi şamponul antimătreaţă pe păr, pentru câteva minute.

Atunci când clătiţi, totuşi, aveţi grijă să o faceţi îndelung şi eficient, astfel încât şamponul să fie îndepărtat, alături de alte celule dislocate prin frecare.

Uneori, trebuie să mergem la medic

Dacă totuşi mătreaţa nu cedează, cel mai indicat ar fi să mergeţi de urgenţă la un medic dermatolog. Acesta vă va putea spune cu siguranţă dacă suferiţi de pe urma apariţiei mătreţii sau dacă aveţi o boală ceva mai gravă, aşa cum este, spre exemplu, dermatită seboreică.

Uneori, solzii uscaţi care acoperă suprafeţe mari scalpului pot fi şi semne ale psoriazisului, situaţie în care amânarea vizitei la medicul specialist şi automedicaţia devin contraindicate.

Citit 3035 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.