Eminescu SCULPTAT ÎN ZĂPADĂ la Galaţi (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Eminescu SCULPTAT ÎN ZĂPADĂ la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă deszăpezirea prin oraş merge atât de prost, există şi oameni care au văzut partea plină a paharului. Unul dintre aceştia este Petru Darie, un gălăţean în vârstă de 72 de ani, care a hotărât să facă mai mult decât să deszăpezească aleea din faţa blocului său. Astfel, omul a adunat omătul într-o grămadă mare şi a început să îi dea forma poetului Mihai Eminescu. La prima vedere, s-ar zice că omul e specialist. Însă nu e deloc aşa.

„Acum sunt pensionar şi tai frunză la câini”

Râzând, omul spune că a avut mai multe locuri de muncă, nici unul legat de sculptura în gheaţă. „Am fost, pe rând, muncitor, apoi maistru, apoi şef de secţie într-o fabrică de mobilă. Mi-a plăcut mie să desenez, de mic, şi am fost mereu bun la desen tehnic şi ornamental.”. Nu a făcut şcoli cu nume, pentru că în tinereţea lui nu era nevoie. O şcoală profesională a fost de ajuns pentru a învăţa o meserie pe care să o practice decenii la rând. Acum, însă, pentru că este pensionar şi nu mai are atât de multe lucruri de făcut, omul se bucură de zăpadă ca un copil, construind diverse personaje. „Am mai încercat să îl fac pe Eminescu şi acum doi ani, dar nu mi-a ieşit. Mă întrebau vecinii cine e, credeau că e de fapt Avram Iancu”, continuă bătrânul, râzând.

Deşi are aproape 73 de ani, nea Titi, aşa cum îl ştiu vecinii, este încă foarte sprinten. Munca nu l-a speriat niciodată, iar dacă din asta poate face şi ceva frumos, cu atât mai bine. „Am început să fac oameni de zăpadă când au venit copiii în familia mea. Prima mea nepoţică a vrut să facem un om de zăpadă şi dacă tot am avut materie primă am zis să îi fac pe plac.” Inspiraţia pentru Eminescu, însă, a venit din propria copilărie. Petru Darie a prins vremuri în care marele poet apărea pe coperţile caietelor dictando, aşa că imaginea acestuia i-a rămas întipărită în minte. Singura dezamăgire a omului este că sculptura este mai actuală pentru copiii din sufletele pensionarilor, nu şi pentru cei mici. „Un copil m-a întrebat cine e făcut aici. Mi-a zis că a auzit doar de Creangă. Bine că a auzit şi de el. Altul a zis că e crăiasa zăpezilor”, mai spune bătrânul. Cum se apropie 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului, poate celor mici nu le-ar strica o lecţie de istorie a literaturii făcută direct în zăpadă, să afle şi ei cine a fost Luceafărul. 

Până una alta, nea Titi Darie aşteaptă următoarea ninsoare pentru a-şi continua sculpturile, pentru că acum nu mai are materie primă suficient de bună. „A îngheţat zăpada şi nu se mai lipeşte. Dar vreau să fac şi alte statuete. Un Ion Creangă, poate şi un Einstein, că mi-a sugerat un copil din vecini”, spune dl Darie. Ba chiar, omul se aventurează să şi glumească pe seama cantităţii mari de zăpadă din oraş. „Dacă nu au unde să o ducă, să îmi zică mie. Şi aşa mă gândeam să fac un Eminescu şi mai înalt”, ne spune omul, la plecare.

 

Citeşte şi: Să sperăm că acest om nu se topeşte... după bere

Citit 5287 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.