MEDICII de familie se plâng că NU POT ACTIVA cardurile de sănătate

MEDICII de familie se plâng că NU POT ACTIVA cardurile de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel mai probabil, cardul va deveni obligatoriu de-abia de la 1 iunie


Activarea cardului de sănătate poate însemna o cheltuială deloc de neglijat pentru gălăţenii care nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul, deoarece medicii de familie îi pot trimite să-şi facă testele de sânge, pentru aflarea acestor informaţii. Grupa de sânge şi RH-ul sunt necesare pentru a fi arhivate în dosarul electronic medical al pacientului. Aceste analize pot fi făcute însă numai cu bani din buzunarul asiguratului, ele nefiind decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cine poate vedea istoricul medical al pacientului

Pe card sunt inscripţionate numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat. Odată cardul primit, persoana trebuie să meargă la medicul de familie, unde documentul va fi activat. La rândul lui, medicul va înregistra pe cipul cardului codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi RH-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces şi datele de contact ale medicului de familie. La informaţiile de pe card are acces Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale (spitale, farmacii, policlinici, centre de permanenţă etc - n.r.).

La alegerea asiguratului

"Ca medic, îi pot recomanda pacientului să meargă să-şi facă aceste analize. Nu-l pot însă obliga, iar calitatea sa de asigurat nu va depinde de aflarea grupei de sânge şi a RH-ului. Pe de altă parte, nici nu-l pot crede pe cuvânt. Omul îmi spune că ştie sigur ce grupă de sânge are, dar apoi aflu că, de fapt, era grupa altui membru al familiei. Pentru ca informaţiile să fie corecte, pacientul trebuie să vină cu buletin de laborator parafat şi semnat de medicul care a făcut aceste testări", este de părere medicul de familie Valentin Boldea.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu, spune că organizaţia profesională pe care o reprezintă nu va fi de acord cu introducerea informaţiilor suplimentare (grupa de sânge, RH, acordul pentru a dona organele) pe card.

Cât costă cele două analize

Trecerea grupei de sânge şi a RH-ului pe cardul de sănătate este de ajutor în cazul unei urgenţe medicale majore, atunci când viaţa pacientului poate depinde de decizii luate la secundă. Astfel, este mult mai rapid ca medicul de la urgenţe să afle aceste informaţii direct de pe card, în loc să aştepte rezultatele analizelor.

La Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, testarea pentru aflarea grupei de sânge costă 32 de lei, în vreme ce testul pentru RH ajunge la 44 de lei. Preţurile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii. La laboratoarele private din Galaţi, aceste testări sunt ceva mai ieftine.

2.000 de carduri, ridicate în cinci zile

Dintre cele 45.668 de carduri returnate la Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, 2.000 au fost distribuite săptămâna trecută. Persoanele care nu au primit acasă cardul pot merge la sediul CJAS pentru a-l lua. Sunt şi gălăţeni pentru care cardul nu a fost încă tipărit. În asemenea situaţii, trebuie să mergeţi la Casa de Sănătate, acolo unde veţi completa o cerere pentru tipărirea şi trimiterea documentului.

Oficial, cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 februarie. Cum majoritatea medicilor de familie din Galaţi nu au primit încă cititoarele necesare pentru activarea documentului, potrivit unor surse neoficiale perioada se va prelungi cel mai probabil cu încă trei luni, până la 1 iunie, timp în care cardul va fi în probe.

Oricum, medicii de familie care au încercat deja să activeze carduri se plâng de incompatibilităţile apărute între cititoare şi calculatoarele. Potrivit reprezentanţilor CJAS Galaţi, softul cititoarelor nu ar fi compatibil decât cu versiuni ale sistemelor de operare mai vechi de Windows 7.

Alternativă la "buletinul de sănătate"

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că autorităţile vor găsi o alternativă la cardul de sănătate pentru persoanele care refuză acest document. În judeţul Galaţi, câteva zeci de persoane au refuzat cardul de sănătate. În majoritatea cazurilor, motivele refuzului sunt de ordin religios. Cel mai probabil, asiguraţii care nu acceptă cardul de sănătate au la dispoziţie varianta clasică, a adeverinţei de asigurat. 408.256 de carduri au fost tipărite în total pentru persoanele asigurate din judeţul Galaţi.

Citeşte şi: UTIL/ Cât este valabil şi ce informaţii sunt trecute pe CARDUL DE SĂNĂTATE

Citit 2964 ori Ultima modificare Luni, 19 Ianuarie 2015 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.