Cinci spitale, cei mai cunoscuţi medici, niciun diagnostic/ Vasilica Dediu, învinsă de sistemul în care voia să lucreze

Cinci spitale, cei mai cunoscuţi medici, niciun diagnostic/ Vasilica Dediu, învinsă de sistemul în care voia să lucreze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fata era studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină din Galaţi * Birocraţia din sistemul medical românesc a întârziat plecarea Licăi


Vasilica Dediu a pierdut, după un chin de aproape jumătate de an, lupta cu boala necunoscută de care suferea. Tânăra şi-a dat ultima suflare pe un pat de spital din Bucureşti, chiar în ziua de 8 martie. Chiar dacă suferinţa Licăi, aşa cum o alintau colegii de facultate, a luat sfârşit, în spatele ei au rămas numeroase întrebări fără răspuns.

Cinci spitale, niciun diagnostic

Lica a resimţit primele semne ale bolii în luna septembrie a anului trecut. Era slăbită şi o durea burta. A fost mai întâi internată la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde medicii gălăţeni au operat-o pentru a-i elimina lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină (infecţie generalizată în corp - n.r.). În loc să se simtă mai bine, starea de sănătate a fetei se înrăutăţea de la o zi la alta. Aşa a început periplul Licăi prin spitalele din România. De la Galaţi a fost transportată la Iaşi, la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Aici i-au fost puse mai multe diagnostice, infirmate însă pe rând de analizele ulterioare. Medicii ieşeni au presupus că fata ar putea suferi de colagenoză, de boala Crohn, de boala Wilson sau de tuberculoză intestinală. Între timp, pentru că studenta căpătase şi o infecţie cu Clostrydium, a fost transferată la Bucureşti, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. După două săptămâni a urmat o altă mutare, la Spitalul „Fundeni” din capitală. Ultimul drum al Licăi a fost tot între spitale, de la „Fundeni” la „Bagdasar Arseni”.

"Este nedrept ce s-a întâmplat"

De la 50 de kilograme, tânăra a ajuns să cântărească în doar câteva săptămâni 34 de kilograme. Pe 24 februarie, după ce timp de câteva săptămâni se simţise mai bine, fata a intrat brusc în comă. De atunci şi până pe 8 martie fata a fost menţinută în viaţă doar cu ajutorul aparatelor, la Spitalul „„Bagdasar Arseni”.

„Am reţinut-o pe Vasilica Dediu din anul V de facultate, de la cursul de Pediatrie. Era o studentă foarte ambiţioasă, care muncea din greu. Evoluţia bolii de care suferea a fost neclară încă de la început. Am vorbit personal cu doctorul Cristian Gheorghe, de la Institutul „Fundeni”, pentru a mă asigura ca tânăra va avea parte de cele mai bune îngrijiri. Ştiu că acesta a luat apoi legătura şi cu academicianul Irinel Popescu, aducându-i la cunoştinţă cazul. Este nedrept ca un copil să se îmbolnăvească astfel şi să-l vezi cum se stinge, fără a putea face mai mult, deşi îi are în jur pe cei mai buni medici din ţară. Se întâmplă însă şi astfel de situaţii, din păcate. Cu siguranţă ar fi putut deveni un medic bun”, a spus prof. univ. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, unde Lica era studentă în ultimul an.

Birocraţie criminală

„Într-o zi cu soare, cu miros de primăvară şi înconjurată de cele mai frumoase flori, Lica a decis să ne vegheze de acolo de sus... Este o lecţie de viaţă pentru noi toţi... Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet drag şi frumos!”, este mesajul postat, duminică, 8 martie, pe pagina de Facebook „Ajutaţi-o pe Dediu Vasilica”. Pagina a fost creată la sfârşitul lunii ianuarie de mai mulţi colegi de an ai Licăi, cu scopul de a strânge bani pentru investigaţii şi tratament într-o clinică din străinătate.

"Reuşiserăm să strângem banii necesari pentru analizele şi spitalizarea timp de o lună a Licăi într-un spital din Turcia. Două clinici din această ţară se arătaseră foarte interesate de cazul colegei noastre. Din păcate, chiar în ziua în care formalităţile fuseseră făcute, Lica a intrat în comă. Birocraţia din sistemul medical de la noi a fost foarte mare, întârziind astfel toată procedura. Mai mult, nu am avut acces la foarte multe date medicale în cazul colegei noastre. Am angajat un avocat care să se ocupe la Bucureşti de toate formalităţile birocratice. Lica era sătulă de suferinţă şi de faptul că nimeni nu poate să-i pună un diagnostic. Putem vorbi de dezinteres, de lipsa materialelor necesare sau de faptul că sunt prea puţin medici la prea mulţi bolnavi. Pentru noi, ca studenţi şi ca viitori medici, este o lecţie de viaţă", a spus Ramona Cazan, una dintre colegele care s-a ocupat de campania umanitară pentru Lica.

Banii strânşi vor fi donaţi

Irina Iordănoaia, o altă colegă de facultate, a spus că banii strânşi în campanie vor fi donaţi altor cauze umanitare. "Astfel Lica îi poate ajuta indirect, din lumea cealaltă, pe cei în nevoie. Colega noastră a fost un om bun, dar un suflet chinuit. A avut o copilărie grea, dar şi-a găsit mai apoi liniştea alături de prietenul ei George. După ce termina facultatea, Lica voia să urmeze un rezidenţiat în Ginecologie", a spus fata.

Trupul neînsufleţit al Licăi urma să fie adus în cursul zilei de luni, 9 martie, de la Bucureşti în satul natal, Buceşti. Cel mai probabil, înmormântarea va avea loc joi, 12 martie.


CITEŞTE ŞI: Soluţia pentru un caz medical foarte dificil, găsită cu ajutorul serialului "Dr. House"

Citit 7255 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 07:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.