INTERVIU cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului: Galaţiul are mai mult spaţiu verde decât minimul cerut de UE

INTERVIU cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului: Galaţiul are mai mult spaţiu verde decât minimul cerut de UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi a fost înfiinţată în anul 2004. Aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, APM are ca misiuni monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activităţilor cu impact asupra mediului şi implementarea legislaţiei de mediu la nivel local şi naţional. Despre activitatea instituţiei, am discutat cu directorul executiv al APM Galaţi, Carmen Sandu.

- Care sunt reuşitele şi eşecurile agenţiei de când sunteţi dumneavoastră la conducere?

- Eu consider că am reuşit să optimizez activităţile privind emiterea actelor de reglementare, să urmăresc aplicarea procedurilor specifice şi a legislaţiei de mediu în vigoare. Nu am avut cazuri în care să încălcăm legislaţia. Nu avut depăşiri de termene, am reuşit sa dăm dovadă de profesionalism şi respect instituţional în relaţia cu publicul interesat. Putem spune că suntem una din cele mai transparente instituţii din oraş, oricând deschizi site-ul găseşti toate actele de reglementare, concursurile de promovare/angajare, plăţile efectuate (cheltuirea banului public). Printre realizări, se numără Proiectul LIFE "Restaurarea ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior", a cărui implementare s-a derulat pe o perioadă de cinci ani (2005-2010), având suportul financiar al Comisiei Europene prin Programul "LIFE - Natura 2000". Proiectul a fost implementat cu succes, raportul final fiind acceptat de Comisia Europeană în 2013. Totodată, în 2013, APM Galaţi a obţinut acreditarea laboratorului pentru activităţi de încercări în domeniile apă, sol şi deşeuri - nămol. În ţară sunt 42 de APM-uri, însă doar două agenţii au laborator acreditat RENAR, respectiv Galaţiul şi Suceava.

Ca eşec sau nemulţumire menţionez faptul că Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior nu are la aceasta dată o structură de administrare şi nu a fost asigurată continuitatea proiectului. Ministerul a decis, în iulie 2013, rezilierea contractului de administrare pentru parc, încheiat cu Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale.

- Ce alte arii naturale protejate nu au în acest moment custode sau administrator şi ce se întâmplă cu ele în această situaţie?

- La nivelul judeţului Galaţi avem şase astfel de arii naturale: Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, Lunca Chineja, Pădurea Buciumeni-Homocea, Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovăţului, Rezervaţia naturală Locul fosilifer Rateş Tecuci şi Rezervaţia naturală Locul fosilifer Bereşti. În cazul ariilor protejate fără custode, APM Galaţi este responsabilă pentru cele care nu depăşesc limitele teritoriale ale judeţului (Lunca Chineja, Rezervaţia Rateş, Rezervaţia Bereşti), iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este responsabilă pentru cele ale căror limite depăşesc teritoriul judeţului Galaţi (Pădurea Buciumeni, Râul Bârlad). Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi este responsabilă de realizarea măsurilor minime de conservare pentru ariile protejate care nu sunt atribuite în custodie, asigurarea monitorizării activităţilor de pe teritoriul acestor arii protejate şi colaborarea cu factorii interesaţi în vederea menţinerii stării de conservare favorabilă a obiectivelor protejate, în limita bugetului disponibil. În cazul Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, sperăm ca ministerul să deschidă cât mai curând o sesiune de atribuire a acestuia.

- Cum stăm cu spaţiul verde pe cap de locuitor la nivelul municipiului Galaţi?

- Autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia, conform normelor Uniunii Europene (UE), să asigure în intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013. Registrul a fost realizat, iar în ceea ce priveşte spaţiul verde, Primăria municipiului Galaţi a menţionat că suprafaţa totală este de 9.230.926 mp, ceea ce reprezintă 36,96 mp/locuitor, ca urmare a recensământului populaţiei din 2011 (249.732 locuitori). Din analiza datelor, s-a constatat doar lipsa informaţiilor despre arborii ocrotiţi.

- Aţi primit cereri de a aviza construcţii pe spaţiul verde?

- Am avut un singur caz, în 2011, când a fost necesar să se intre pe spaţiul verde pentru o construcţie tehnico-edilitară (post de transformare) necesară asigurării energiei electrice la Sala Sporturilor.

Cine este Carmen Sandu

Carmen Sandu s-a născut pe 21 mai 1961, este căsătorită, are un copil şi este director executiv la Agenţia pentru Protecţia Mediului din 2005. A absolvit cursurile Facultăţii de Metalurgie în 1987. În 2013 a fost invitată de către Ministerul Federal al Germaniei să participe în calitate de expert pe termen scurt în cadrul unui proiect de Twinning ce a avut loc la Ankara.

Citit 5735 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.