(FOTO) De la CUTREMURUL din noiembrie 2014, un LICEU din Galaţi are PEREŢII FĂCUŢI PRAF

(FOTO) De la CUTREMURUL din noiembrie 2014, un LICEU din Galaţi are PEREŢII FĂCUŢI PRAF
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Deşi conducerea instituţiei de învăţământ a solicitat, în repetate rânduri, o expertiză a clădirii, Primăria a amânat alocarea de fonduri pentru anul viitor


Crăpături de bagi lejer degetele, iar prin unele locuri şi pumnii, brăzdează aproape toţi pereţii clădirii în care funcţionează Liceul Teoretic "Emil Racoviţă", instituţie în care învaţă aproximativ 1.000 de elevi, la gimnaziu, liceu şi şcoală postliceală. Ca să înlăture aspectul de loc neîngrijit, elevii şi profesorii au acoperit, acolo unde s-a putut, crăpăturile uriaşe cu planşe, tablouri sau hărţi.

"Aşa arată şcoala de la cutremurul de 5,5 grade, de anul trecut, din 22 noiembrie. De atunci, am făcut nenumărate demersuri la Primărie, pentru a ne aloca fonduri să facem o expertiză serioasă a clădirii. Mai ales în latura dinspre Grădina Botanică, unde există şi un demisol, pare să se deplaseze, aşa cum se întâmplă cu majoritatea clădirilor din zona aceasta", spune directoarea-adjunctă, profesoara Corina Rotaru.

Aceasta susţine că, pe lângă aspectul inestetic al instituţiei, rămâne în continuare spaima a ceea ce s-ar putea întâmpla la un nou seism cu magnitudine ceva mai mare, dacă numai 5,5 grade au fost suficiente să crape porţiuni mari din pereţi.

"Am fi putut acoperi crăpăturile apărute cu fonduri proprii, dar nu m-am îndurat să fac asta. Clădirea trebuie văzută exact cum arată acum de către un specialist, care să ne lămurească ce grad de risc prezintă, ca să putem decide apoi ce lucrări de consolidare va fi necesar să solicităm", spune şi directoarea Delia Humelnicu.

"Pereţii nu se vor prăbuşi, dar mă tem de panică în rândul elevilor"

Directoarea crede însă că nu e pericol ca pereţii să se desprindă la un cutremur, clădirea fiind destul de trainică. "Am înţeles de la paznicul care era de serviciu în noaptea în care a avut loc cutremurul, că a fost un zgomot destul de înspăimântător, de la crăpături. Din acest motiv, mă tem de urmările pe care le-ar avea instaurarea panicii în rândul elevilor, dacă ne-am confrunta cu un asemenea eveniment neplăcut. Pereţii cred că nu vor cădea, dar panica ar putea crea victime, aşa că lucrurile n-ar fi trebuit lăsate aşa de autorităţi", mai spune Delia Humelnicu.

Ambele directoare ale liceului ne-au spus că, în ciuda insistenţelor şi a adreselor trimise la Primărie, demersurile lor au rămas fără rezultat: "Ne-au tot promis bani, ba la următoarea alocare bugetară, apoi la rectificare şi tot aşa. Ulltima hârtie am primit-o de la Primărie săptămâna aceasta. Ni se comunică faptul că expertiza va fi prinsă abia în bugetul din 2016, pentru că acum nu sunt bani. Şi vorbim de un buget pe hârtie, teamă îmi e să nu fim iar amânaţi", s-a mai plâns Corina Rotaru.

CITEŞTE ŞI: Cursuri desfăşurate cu FRICA în sân, într-o şcoală gălăţeană. Un profesor a fost RĂNIT în timpul orei

Foto Marius Negri

Citit 3864 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.