În semn de omagiu pentru victimele Canalului/ O stradă va purta numele inginerului Aurel Rozei Rosenberg

În semn de omagiu pentru victimele Canalului/ O stradă va purta numele inginerului Aurel Rozei Rosenberg
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Artera de circulaţie situată între strada Combinatului şi strada Dr. Petru Groza va purta numele inginerului gălăţean Aurel Rozei Rosenberg. Decizia a fost luată de aleşii locali la propunerea publicistul şi a ziaristului Radu Petrescu-Muscel, care a cerut atribuirea acestui nume unei străzi convins că „onorează atât memoria tuturor celor care au suferit la Canal, cât şi pe cetăţenii oraşului Galaţi”.

Aurel Rozei Rosenberg s-a născut la Galaţi pe 27 noiembrie 1907. Specialist în planificare, cu studii în Franţa, a fost funcţionar la Direcţia Canalul Dunăre – Marea Neagră. A fost arestat pe 29 iulie 1952 şi judecat pentru „sabotarea propăşirii economiei naţionale şi ameninţarea păcii popoarelor”. De fapt, după cum consemnează istoria, a fost un proces înscenat, menit să caute ţapi ispăşitori pentru eşecul lucrărilor de la canalul Dunăre – Marea Neagră, lucrări care au fost închise la scurt timp şi reluate şi finalizate în anii ’80. Inginerul gălăţean a fost considerat „sabotor şi diversionist”, condamnat la moarte şi executat pe 13 octombrie 1952, fără ca moartea lui să fi fost înregistrată. La 16 ani după execuţie, la 20 august 1968, a fost achitat post-mortem prin Recursul Tribunalului Suprem.

Din păcate, aleşii locali nu au răspuns, încă, şi la cealaltă solicitare a lui Radu Petrescu-Muscel, de acordare post-mortem a titlului de Cetăţean de Onoare inginerului gălăţean Aurel Rozei Rosenberg.

Citit 3980 ori Ultima modificare Duminică, 17 Ianuarie 2016 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.