Atenţie, soarele „muşcă”!

Atenţie, soarele „muşcă”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Indicele de radiaţii ultraviolete a fost unul ridicat, ieri, în toată ţara * Cei mai expuşi sunt românii de pe litoral şi cei din sudul ţării, deci şi gălăţenii *

La orele prânzului razele soarelui vă pot fi foarte dăunătoare, iar expunerea repetată la emisiile de radiaţii sporeşte semnificativ riscul de apariţie a tumorilor şi a cancerului de piele. Chiar dacă vara trecută aţi stat mult la soare chiar şi în miezul zilei şi n-aţi păţit nimic, specialiştii vă recomandă să nu vă asumaţi riscul de a repeta experienţa.

Indice ridicat de radiaţii

Pericolul a fost semnalat chiar de specialiştii din cadrul Comisiei Europene care au lansat încă de săptămâna trecută o avertizare privind atingerea şi, pe alocuri, depăşirea gradului de radiaţii ultaviolete considerat periculos pentru om. În ţara noastră, cele mai expuse regiuni sunt zona de sud şi litoralul.

Scala pentru măsurarea intensităţii radiaţiilor ultaviolete este  gradată de la 0 până la 11+. Riscurile de apariţie a bolilor la nivelul pielii, susţin specialiştii, sunt considerate moderate atunci când valorile măsurate potrivit acestei scale se situează în intervalul 3-6.

În aceste condiţii, nivelurile de peste 8, înregistrate la Constanţa şi Mangalia în cursul săptămânilor trecute, pot fi considerate cu adevărat periculoase. Potrivit hărţii de radiaţii ultravioletă (UV) în condiţii de cer senin pentru data de 5 iulie 2009, afişată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în toată ţara se înregistrau valori cuprinse între 6 şi 8.

Cu doar câteva zile înainte, Galaţiul şi Brăila înregistrau un indice UV peste 7, deci mare şi periculos, mai ales pentru cei care aleg să se bronzeze în miezul zilei.

Evitaţi orele amiezii!

Medicii dermatologi vă sfătuiesc să nu vă expuneţi la soare între orele 10.00 - 16.00, chiar dacă vă luaţi crema de plajă cu un indice ridicat de protecţie solară, de peste 50.

Dacă le nesocotiţi sfatul, aţi putea suferi arsuri, chiar dacă nu staţi ore în şir la soare. În plus, aluniţele s-ar putea transforma în tumori foarte repede, caz în care creşte şi riscul apariţiei cancerului de piele.

Ar trebui, deci, să fie atenţi nu doar cei care merg la plajă, ci şi cei care prin natura meseriei, petrec zilnic foarte multe ore în soare, cum ar fi unii dintre angajaţii din construcţii, salvamarii etc.

Cel mai sigur pentru sănătatea noastră ar fi să acceptăm că atât în acest an, cât şi în cei care vor veni, nu se mai poate face plajă ca pe vremea bunicii şi că trebuie să ne obişnuim cu noile restricţii impuse expunerii la soare.

Citit 2091 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.