Elevii picaţi la bac nu vin la pregătirile gratuite

Elevii picaţi la bac nu vin la pregătirile gratuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea ISJ se aşteaptă ca mai puţin de 20 la sută dintre liceeni să obţină note de trece în sesiunea a doua *

O parte dintre unităţile liceale organizează pregătiri pentru elevii care nu au promovat bacalaureatul în prima sesiune şi s-au înscris pentru cea de-a doua, care se va desfăşura la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie.

În timp ce profesorii lor îşi sacrifică vacanţa şi vin să ţină cursuri fără să fi plătiţi, numai ca să-i ajute, elevii nu dau doi bani nici pe deranjul dascălilor lor, nici pe examenul pe care-l vor susţine peste puţin timp.

„Vin doar 3-4 elevi”

Profesoara Luminiţa Nichita (FOTO 2), directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, ne-a declarat: „Am sunat la fiecare elev acasă. I-am anunţat să vină, avem un grafic stabilit. Facem pregătire la română, matematică şi chimie. Dar vin numai 3-4 elevi, numai de dragul de a veni. Nu că s-ar omorî cu învăţatul. Noi, profesorii, nu ne gândim că ne pierdem timpul, facem tot ceea ce putem, pentru a nu avea mustrări de conştiinţă că n-am făcut tot ceea ce se putea face pentru ei”.

Colegiul de Industrie „Elena Doamna” are înscrişi pentru a doua sesiune de bacalaureat 201 candidaţi. 75 la sută dintre aceştia sunt respinşi din cauza matematicii.

„Ar fi trebuit să facem ceva înainte să se ajungă la dezastru”

Directoarea de la „Elena Doamna” consideră în continuare că de dezastrul de la bacalaureat e totuşi vinovat sistemul:

„M-am întrebat şi de ce nu vin elevii la pregătiri. E clar că în primă fază e vorba de un dezinteres în masă. Dar haideţi să privim mai adânc, dincolo de aceste date. Ce şanse mai au aceşti elevi să ia bacalaureatul la matematică? Nu cumva sunt descurajaţi?”

„De exemplu, anul acesta, peste 80 la sută dintre elevii care au fost admişi în clasa a IX-a la mine la liceu au note sub 5,00 la matematică la evaluarea naţională. Ei sunt cei care peste 4 ani vor da bacalaureatul obligatoriu la această disciplină.  Ce pot ei învăţa în 4 ani de liceu, când vin cu goluri imense la matematică încă din generală. Nu sunt ei victime sigure ale unui examen de bacalaureat la matematică?”

„Situaţia este aproximativ aceeaşi de ani de zile, de când admiterea la liceu se face indiferent dacă elevii promovează examenele naţionale sau nu. Rămân la ideea că trebuia făcut ceva înainte de a se ajunge la dezastru. În continuare, materia nu este sistematizată. Elevii de la licee tehnologice dau la bacalaureat analiză matematică, materie care nu le trebuie nici în facultate, ce să mai vorbim de meseriile lor!”, mai spune Luminiţa Nechita.

„Nu vor, dacă este pe gratis”

Directorul de la „Asachi”, Adrian Diacănu (FOTO 3), ne-a spus că niciun elev nu s-a deranjat să vină la pregătire, deşi au fost anunţaţi telefonic acasă: „Ţineam profesorii în activitate degeaba. Am renunţat la pregătiri, pentru că nici nu avem un număr foarte mare de elevi respinşi”, susţine directorul Diacănu.

La Grupul Şcolar „Traian”, directorul-adjunct Dan Forţu nu ne prezintă o altfel de situaţie: „Nu vor să vină la pregătire. Probabil nu vor,  dacă e pe gratis. Aşa s-a întâmplat şi în cursul anului şcolar. La noi au fost două seturi de pregătiri pentru bacalaureat. Cel organizat de profesorii noştri şi cel organizat de profesorii de la Facultăţile de Metalurgie şi Mecanică. N-au venit decât 4-5 elevi în cursul anului şcolar. Ce să le mai ceri în vacanţă!”,  spune adjunctul de la „Traian”.

20 la sută, la „Economic”

La Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, situaţia e ceva mai bună. Dintre elevii care s-au înscris pentru a doua sesiune de bacalaureat vin la pregătiri aproximativ 20 la sută, ne-a spus directoarea Marilena Râpă.

Inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu mai spune că de ani de zile elevii se bazează pe acelaşi lucru greşit, că „în toamnă” va fi mai uşor.

„Va fi un examen la fel de dificil ca-n vară, se vor folosi camerele web, iar procentul de promovare va fi mic probabil, sub 20 la sută. Nu se pot acoperi într-o lună şi jumătate golurile de materie acumulate în atâţia ani de şcoală”, crede Onuţ Atanasiu.

CITEŞTE ŞI   Mai rău ca anul trecut: 32 la sută promovabilitate la bacalaureat

Citit 1486 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.