Sfaturi pentru bolnavii de astm bronşic

Sfaturi pentru bolnavii de astm bronşic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Chiar şi vara afecţiunea poate cauza discomfort, dacă nu este ţinută sub control *

Neglijat, astmul bronşic îi poate influenţa bolnavului starea generală de sănătate şi astfel, întreaga viaţă socială şi profesională. Ce ar trebui să facă, zilnic, în aceste condiţii, un bolnav de astm bronşic, pentru a se evita dicomfortul specific afecţiunii de care suferă?

În primul rând, spun specialiştii, ar trebui să evite, pe cât îi stă în putinţă, factorii care declanşează criza de astm şi care sunt dintre cei mai diverşi. Unul ar fi aerul rece şi uscat din încăperile în care aparatele de aer condiţionat funcţionează ore în şir.

Şi fumul de ţigară, inclusiv cel expirat de fumătorii din imediata apropiere a bolnavului, poate fi un alergen care să cauzeze o criză de astm. De asemenea, praful din casă, perii de animale, fumul de orice fel, mucegaiul, fulgii şi ceaţa pot irita bronhiile unui bolnav de astm.

Stresul este şi el un factor care agravează boala, alături de efortul fizic împovărător pentru bolnav. Poluarea intensă, deci traiul într-o zonă puternic industrializată, poate contribui, de asemenea, la agravarea bolii, în timp. Nu în ultimul rând,  bolnavul de astm bronşic trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentele pentru infecţii respiratorii, atunci când este cazul.

De multe ori, atacurile de astm sunt precedate de semne ale agravării bolii. Unele dintre acestea sunt: accentuarea tusei şi apariţia senzaţiei de apăsare în zona pieptului, respiraţie şuierătoare şi dificultate la inspirare. Apelarea repetată şi tot mai frecventă la medicamentele pe care bolnavul de astm le foloseşte doar în caz de urgenţă, ar trebui să îl determine pe acesta să mergă la un nou consult medical.

În cazul apariţiei unui astfel de atac, însă, bolnavul trebuie să inhaleze de urgenţă un bronho-dilatator cu acţiunea rapidă. Dacă după mai multe aplicări - circa două inhalări la 20 de minute - criza de astm nu cedează, bolnavul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Bolnavul de astm nu trebuie să lase afecţiunea să îi conducă viaţa, mai spun specialiştii, chiar dacă, nu de puţine ori, atacurile sunt însoţite de teamă şi chiar de panică, provocată de senzaţia acută de sufocare.

Cu ajutorul medicului, mulţi dintre cei care suferă de astm  pot face şi călătorii lungi şi chiar sport de performanţă. Multe depind, în acest sens, de grija fiecăruia pentru sine, de educaţia privind sănătatea şi de buna colaborare cu medicul curant.

Citit 2241 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.