Patronul lui CSU Metal avertizează autorităţile gălăţene: „Liga Campionilor sau desfiinţarea!”

Patronul lui CSU Metal avertizează autorităţile gălăţene: „Liga Campionilor sau desfiinţarea!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Corneliu Mangalea, preşedintele campioanelor României la volei feminin, ne-a declarat că nu mai vrea jumătăţi de măsură şi că va mai investi în această disciplină doar dacă va avea şi sprijinul Galaţiului * „Ori vom juca la cel mai înalt nivel, ori ne vedem de treabă şi plecăm acasă”, precizează şeful lui CSU Metal, care aşteaptă cu nerăbdare şedinţa de joi, a Consiliului Local, în care va fi stabilit bugetul sportului local pe 2009 *

L-am găsit preocupat în birou la ora la care o televiziune centrală difuza înregistrarea finalei de anul acesta a Ligii Campionilor la volei feminin. „Ştiu, a bătut Bergamo! Nu mă uit”, mi-a retezat brusc constatarea preşedintele lui CSU Metal, Corneliu Mangalea.

Vorbeşte de mai multă vreme despre o foarte probabilă desfiinţare a clubului său şi pare să nu aibă chef de glume. „Eu nu spun prostii, n-are rost să mă mai amăgesc atâta!”, a ţinut el să precizeze chiar înaintea primei întrebări „oficiale” a interviului.

„Pentru asta aţi venit aici?”, s-a asigurat încă o dată finanţatorul „metalistelor”, pentru ca apoi să se aşeze confortabil în scaun.

„Arunc pe geam anii munciţi aici!”

- Este reală bârfa că vreţi să renunţaţi la această activitate, la un club care în România nu are rival?

- Nu-i nicio bârfă, situaţia stă în felul următor: ori voi reuşi să fac un buget pentru a mă prezenta onorabil în Liga Campionilor, ori nu mă mai interesează acest domeniu. Ca să ies campion naţional cu un buget de 300.000 de euro n-ar fi nicio problemă, dar nu mă mai interesează aşa ceva.

O să zică lumea că sunt nebun să arunc pe geam 10-12 ani de muncă, dar am ajuns pe un palier de pe care nu-mi permit să cobor. Să fac un lucru doar de dragul de a exista în Galaţiul acesta, de a mă număra în pluton? Nu, să facă alţii! Eu nu vreau jumătăţi de măsură.

- Păi, spuneaţi recent că aţi fi dispus să mutaţi echipa în alt oraş în caz că nu veţi fi sprijinit de comunitatea locală…

- Decât s-o mut în alt oraş, mai bine o desfiinţez! Dau drumul jucătoarelor să meargă unde vor crede ele de cuviinţă şi la revedere! A, dacă există cineva care doreşte să asigure bugetul de 300.000 de euro pentru a câştiga campionatul intern, îi las locul din Divizia A şi poate să facă ce vrea.

„Toată lumea îl pipăie acum pe Bute”

- Să presupunem că aţi primi sprijin, nu ştiu cum, nu ştiu de unde. Ce obiectiv v-aţi stabili în Liga Campionilor?

- Subiectul este clar pentru mine. Am un proiect conform căruia în trei ani vom juca finala Ligii Campionilor şi - de ce nu? - chiar s-o câştigăm. Nu-i o promisiune, eu dacă mă apuc de treabă am demonstrat că şi fac.

Echipa are nevoie de un buget de peste trei milioane de euro ca să ajungă în Final Four, apoi în ultimul act. Bergamo are un buget de 12 milioane, eu cu numai trei milioane pot ajunge acolo! Mi-era greu să zic că este vorba de vreo zece milioane? Nu, dar avem un pic de experienţă, un antrenor, o anumită reputaţie.

Din păcate, aceste trei milioane nu pot fi asigurate fără sprijinul autorităţilor locale.

- Joi va avea loc şedinţa Consiliului Local în care se va vota bugetul pe 2009. Tot atunci se stabileşte şi „felia” sportului gălăţean. Aveţi vreo speranţă?

- Şedinţa de joi… Sper ca Dumnezeu să le dea consilierilor mintea cea de pe urmă, nu numai vizavi de sport. Am citit în presă că bugetul local ar fi de vreo 660 de milioane de lei, care astăzi înseamnă în jur de 150 de milioane de euro.

Eu zic că s-ar putea rupe din el trei milioane de euro pentru partea de performanţă a Galaţiului. Toată lumea s-a năpustit să-l pipăie pe pugilistul Lucian Bute, dar nimeni nu l-a întrebat „Băi, nenică, de ce ai plecat în Canada?”.

Nu l-am ajutat cu nimic atâta vreme, iar acum după ce el a ajuns campion mondial, prin mijloace proprii şi prin strategia sa, a clubului la care este legitimat, ne-am repezit să-i facem un serviciu: i-am dat un apartament în Galaţi pe care s-ar putea să-l vândă. Mai bine, de banii aceştia, îi organizau un meci în România şi Bute era mai fericit.

Oamenii ca el trebuie sprijiniţi, şi sportul individual, dar şi cel colectiv. Sper ca nopţile până la şedinţa de joi să fie un sfetnic bun pentru cei 27 de consilieri şi primarul oraşului.

„Sportul, cea mai ieftină reclamă”

- Veţi fi acolo, la şedinţă?

- Nu cred, s-ar putea să mă enervez. Aş spune unor lucruri pe nume şi asta ar deranja lumea politică din Galaţi. Dacă m-ar invita Consiliul Local pentru a susţine acest punct de vedere, să audă şi domnii de acolo ce înseamnă activitatea asta, aş putea veni să explic.

Toate echipele din România care participă în cupele europene, mai puţin cele din Galaţi, au pe tricouri inscripţii cu Primăria cutare, Consiliul cutare. Aş veni să explic impactul vizavi de imaginea oraşului, nu numai în ţară, ci şi în Europa.

- Primarul Dumitru Nicolae anunţa în urmă cu o lună şi ceva că-i va aloca sportului gălăţean 12 miliarde de lei vechi. Ce ziceţi de suma asta?

- Decât să dea sume de genul acesta pentru sportul de performanţă, mai bine să nu dea niciun leu. Cele 12 miliarde n-ar rezolva nimănui nicio problemă, poate doar jumătate din problemele echipei de handbal Oţelul, cu condiţia ca toţi banii să meargă acolo.

Ce facem însă cu echipele de fotbal, volei, baschet sau hochei? Ca să ajuţi cu adevărat sportul de performanţă gălăţean, trebuie să oferi cel puţin două milioane şi jumătate de euro. Consilierii vor decide ce şi cum, dar a investi în sport este cea mai ieftină reclamă, cel mai ieftin mod de a-ţi face cunoscută localitatea în Europa.

Trei milioane de euro pot fi o sumă care să reprezinte ceva, aşa se poate împinge sportul local în sus.

În fotografie - Corneliu Mangalea, preşedintele CSU Metal Galaţi

Citit 1812 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.