Performerii anului au fost PREMIAȚI la Gala Sportului Gălăţean
Foto: Andreea Penciu (stânga) şi Roxana Stoica, cei mai buni sportivi gălăţeni din 2016 (Foto Sonia Baciu)

Performerii anului au fost PREMIAȚI la Gala Sportului Gălăţean
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În ierarhia DJTS, sportivul anului la secţiunea discipline olimpice este o halterofilă, iar la „neolimpice” o karateka * Performanţelor fără precedent la sporturi de echipă le-a fost dedicată o secţiune specială


Tradiţionala reunire de final de an a performerilor sportului gălăţean a avut loc, ieri, la Teatrul Muzical, în organizarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport (DJTS). În cadrul Galei Sportului Gălăţean, instituţia amintită i-a premiat pe cei mai performanţi sportivi din 2016, împărţiţi în două categorii: sporturi olimpice, respectiv neolimpice. Criteriul de bază a fost cel după care se acordă punctajele de către Ministerul Tineretului şi Sportului, unul în funcţie de locul ocupat şi importanţa competiţiilor, condiţia fiind a legitimării la cluburi din Galaţi. Spre deosebire de anii precedenţi, cei de la DJTS au trecut şi dincolo de rigurozitatea acestor criterii, având câteva secţiuni de premii speciale pentru sportivii care au reuşit performanţe cu adevărat impresionante, dar nu se încadrau în sistemul de punctaj amintit.

Secţiunea olimpice

La secţiunea „olimpice”, titlul de „Cel mai bun sportiv gălăţean al anului” i-a revenit halterofilei Andreea Penciu, legitimată la Clubul Sportiv Şcolar, unde este antrenată de Costel Dimofte şi Mariana Bălan. Performanţele principale, care i-au adus Andreei Penciu această distincţie, au fost obţinute la Campionatul European (CE) de juniori, de unde s-a întors cu două medalii de aur (la stilul smuls şi la total) şi una de argint (stilul aruncat). De asemenea, Andreea a fost în acest an multiplă medaliată la Campionatele Naţionale de juniori.

Anul trecut, tot o halterofilă obţinea onorantul titlul de „sportivul anului”, Alexandra Alexe (CSM Dunărea, antrenori Nicolae Mihai şi Marin Otinceanu), care se află şi acum în TOP 10 întocmit de către DJTS, pentru un loc 4 şi două locuri 5 la Europeanul de juniori şi numeroasele medalii la Naţionalele de tineret şi seniori. De altfel, şi de data aceasta cei mai mulţi sportivi din TOP 10 sunt de la „haltere”: Andreea Penciu, Alexandra Alexe, Petrică Bălăuţă (CSM Dunărea) – o medalie de aur şi două de argint la CE de juniori, multiplu medaliat la Campionatul National (CN) de juniori, tineret si seniori; Gabriela Marcovici (CSS) – un aur şi două bronz la CE de juniori, multiplă medaliată la CN de juniori şi tineret; Constantin Carp (CSS) – două locuri 4 şi un loc 5 la CE de juniori, multiplu medaliat la CN de seniori, tineret si juniori; Bianca Grigoraş (CSS) – trei locuri 4 la CE juniori, multiplă medaliată la CN de juniori si tineret. 

Ceilalţi premiaţi din TOP 10 au fost: handbalista Andreea Taivan (CSU Danubius), medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de tineret; Cătălina Axente (lupte, CSM Dunărea), campioană naţională de tineret şi seniori: Ionuţ Apostu (atletism, CSS Tecuci), locul 2 la Campionatul Balcanic de juniori, campion naţional de juniori şi vicecampion naţional la tineret; Radu Rusu (badminton, CS Universitatea Galati), campion naţional de tineret şi multiplu medaliat la CN de seniori.

Secţiunea „neolimpice”

La sporturi neolimpice, şase dintre cei zece premiaţi sunt practicanţi de arte marţiale (karate tradiţionale), unul dintre aceştia fiind „sportivul anului 2016” la această secţiune: Roxana Mihaela Stoica (Karate Club), cu un argint şi un bronz la CE de karate tradiţional seniori şi trei argint plus un bronz la CE de Karate Fudokan seniori. Ceialaţi karateka din TOP 10 sunt: Bianca Moglan (CS Kodo), cu trei medalii de aur, una de argint şi două de bronz la CE Fudokan, juniori; Mihai Cristian Tâmpeanu (CS Kodo) – un aur şi un argint la CE Fudokan, seniori; Anca Codreanu (Kodo) – trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz la CE Fudokan, tineret; Cristina Andreea Petcu (Karate Club) – un aur, un argint, două bronz la CE Fudokan cadeţi şi un argint la CE karate tradiţional, cadeţi; Alexia Găină (Kodo) – medalie de aur la CE juniori, multiplă medaliată la CN.

Ceilalţi laureaţi din TOP 10 sunt: Raul Faliboga (dans sportiv, Fantezia) – medalie de argint la CE de tineret; Mihai Paraschiv (dans sportiv, Fantezia) – medalie de argint la CE de tineret; Andra Radu (dans sportiv, Fantezia) – medalie de argint la CE de tineret; Marian Petria (atletism, APH Sporting Club) – locul trei la CE al paralimpicilor.

Premii speciale

Cum 2016 a fost un an de excepţie la sporturi de echipă, cu şapte formaţii gălăţene în prima ligă (locul trei la acest capitol în ierarhia naţională pe judeţe), dintre care trei medaliate, DJTS a avut o secţiune specială dedicată acestora: CSM Dunărea (hochei) – campioană naţională, Arcada (volei masculin) – medaliată cu bronz, United (futsal) – medaliată cu bronz, Phoenix (baschet masculin şi feminin), CSU Danubius (handbal feminin) şi CS Universitatea (volei feminin).

De asemenea, DJTS a mai avut încă o secţiune de premii speciale, în care au fost incluşi: pugilistul profesionist Cristian Ciocan şi antrenorul acestuia, Felix Păun, pentru cucerirea centurii de campion european al categoriei grei în versiunea WBO, atleta Andreea Arsine – singura reprezentantă a unui club gălăţean (CSU) la Jocurile Olimpice de la Rio, navomodelistul Daniel Ciosu (CSU) – multiplu campion la machete, jucătoarea de tenis Patricia Ţig – cea mai bună clasare din istorie a unei gălăţence în ierarhia mondială, locul 99 în luna mai, jucătoarea de tenis Gabriela Talabă – câştigătoare a două turnee ITF (de categorie Futures – 10.000 dolari) şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap Sporting Club.

Citit 4362 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2016 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.