Scenarii energetice pentru o iarnă complicată

Scenarii energetice pentru o iarnă complicată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe partea de gaze, situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Situaţia nu va fi complicată din cauza temperaturilor anormale. Temperaturile se vor situa probabil în mediile multianuale din ultimul deceniu. Vom avea 10-20 de zile friguroase, când consumul zilnic de gaze va sări de 50 de milioane de metri cubi. Pe partea de gaze, e puţin probabil să avem complicaţii. Avem stocuri, zic eu, la un nivel satisfăcător şi în continuare se înmagazinează. Mă aştept ca în octombrie să înmagazinăm, în medie, 10 milioane de metri cubi, ceea ce va duce la un grad de umplere a depozitelor de peste 90%. În acest moment suntem la 84%", a afirmat Nagy-Bege, la conferinţa "Energia în priză".

"Din păcate, şi aici e un paradox, ne ajută faptul că anumiţi consumatori industriali şi-au oprit activitatea şi nu mai consumă gaze. După şase luni, consumul casnic de gaze naturale a scăzut cu 5,2%. Este normal să oscileze cu 5%, în funcţie de temperatură. În schimb, consumul industrial şi consumul producătorilor de energie termică, în această perioadă de şase luni, ianuarie - iulie, au scăzut cu aproape 18%, ceea ce, în medie, ne dă o scădere de 13%. Dacă extrapolăm - şi tot anul va înregistra o scădere de 13%, înseamnă că de-abia trecem de 10 miliarde de metri cubi consum anual de gaze naturale. Dificultăţile cu care se confruntă industria ne ajută să nu avem probleme cu alimentarea cu gaze naturale", a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Acesta a precizat că, în ceea ce priveşte energia electrică, trebuie acoperite "nişte vârfuri". "La noi, când bate vântul, exportăm, când vântul stă, importăm. Căutăm soluţii să acoperim vârfurile. Va fi o provocare pentru administraţie, pentru minister, pentru noi, pentru companiile implicate în sector, Transelectrica, Transgaz, furnizori, distribuitori - absolut toţi trebuie să contribuie, să fie vigilenţi, să fie pregătiţi cu scenarii, ca să improvizăm în momentul în care avem o problemă", a completat Nagy-Bege.

Citit 688 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2022 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.