Vizite inopinate în azilele pentru vârstnici

Vizite inopinate în azilele pentru vârstnici
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Centrul de Resurse Juridice, organizaţia care a semnalat cele mai multe dintre cazurile de azile în care persoanele erau ţinute în condiţii improprii, a transmis Guvernului o adresă cu principalele acţiuni pe care le consideră necesare. Organizaţia cere o structură de criză pentru gestionarea acestor cazuri şi crede că este necesară modificarea Codului penal, relatează news.ro.

Organizaţia subliniază ”importanţa vizitelor inopinate de monitorizare – realizate prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale de apărare a drepturilor omului (watchdog)”. De asemenea, solicită dispunerea de către premier a organizării unei structuri de criză, formată din reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Familiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi ai societăţii civile, (eventual şi) reprezentanţi din mediul universitar, academic.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul va veni cu o ordonanţă de urgenţă până pe 31 august care să schimbe sistemul de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială. Liderul PSD a adăugat că insistă în legătură cu desfiinţarea  cel puţin a unei instituţii din interiorul Ministerului Muncii care ”nu a ştiut să acopere ca şi control, fiind o verigă în plus folosită de cineva pentru a scoate nişte profituri, nu de a proteja persoanele”.

Şeful Executivului a mai precizat că, în opinia sa, anchetele demarate de către DIICOT şi DNA privind ororile din azilele pentru bătrâni vor dezvălui nu doar abuzuri şi torturi, cât şi morţi cauzate de rele tratamente.

Citit 1015 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2023 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.