Primele lansări reale de rachete ale unui sistem Patriot românesc

Primele lansări reale de rachete ale unui sistem Patriot românesc
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O rachetă a sistemului antiaerian Patriot a ratat o lansare la exercițiul militar cu trageri reale, care s-a desfășurat miercuri în poligonul de la Capu Midia, relatează B1 TV, citat de defenseromania.ro.

Regimentul 74 PATRIOT a executat primele lansări cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT în poligonul de trageri Capu Midia. Militarii români au lansat rachete de tip PAC-2 ATM pe ținte aeriene simulate de drone MQM 178 Firejet și ULTRA 20, anunță Regimentul 74 PATRIOT.

Exerciţiul "Patriot Spark 23" are ca scop validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

Se pare că nu totul a funcționat normal, iar o rachetă PAC-2 ATM a ratat lansarea, potrivit relatărilor B1Tv. Oficialii Armatei române au explicat că problema a fost cauzată de o eroare de comunicare între elementele sistemului Patriot, dar aceasta a fost remediată ulterior, fiind efectuată lansarea prevăzută de scenariul exercițiului.

Exercițiul efectuat în poligonul de la Capu Midia a urmărit testarea sistemului antiaerian Patriot, fiind un exercițiu de combatere a amenințărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a țintelor aeriene, simulate de tipuri diferite de drone, cu rachete de tip PAC-2 ATM.

"Azi am executat prima tragere cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Armatei României în 2020, doar cu militari români", a mai transmis MApN. "Totul calculat la secundă, trei ani de pregătire, multe cursuri în SUA, săptămâni întregi petrecute în poligon", a mai transmis MApN, care a descris evenimentul la care au participat inclusiv premierul Marcel Ciolacu și fostul premier și fost șef de stat major Nicolae Ciucă.

România a achiziționat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea patru au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele șapte sisteme, patru vor fi utilizate de forțele aeriene și trei de forțele terestre. Cele șapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Citit 576 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2023 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.