Salarii majorate cu 5 la sută la bugetari, dar fără demnitari

Salarii majorate cu 5 la sută la bugetari, dar fără demnitari
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că bugetul de stat pe 2024 prevede o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari, şi un buget de 7,3% pentru investiţii, cel mai mare procent din istorie. „Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1%”, a mai spus premierul Ciolacu, el afirmând că o majorare va fi şi la bugetul sănătăţii şi al CNAS.

Marcel Ciolacu a declarat la sediul partidului că s-a stabilit calendarul bugetului pe anul 2024. ”Am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în sărbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou”, a spus premierul, citat de News.ro. El a anunţat că ”va fi majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari”.

”Mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominale, la un procent de 7,3% la investiţii, este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment. Sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie, în şcoli, în toată infrastructura”, a spus Ciolacu.

Despre salariile profesorilor, Marcel Ciolacu a spus: ”O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile, era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă”. Şeful Executivului a dat asigurări că niciun minister nu pierde niciun ban.

”Avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţii, aproape 26%, la Ministerul Transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa Naţională de Sănătate şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim corect cum se cheltuiesc aceşti bani, pentru că eu, unul, m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro CAS. Vom vedea, trebuie în primul şi în primul rând digitalizare, să ştim foarte bine în timp real unde se cheltuie banii şi cum se gestionează banii”, a spus liderul PSD.

Despre majorările la pensii, premierul a spus că toate sunt bugetate. ”Şi pensiile, 13,8% şi aplicarea legii pensiilor din septembrie. De fapt, legea pensiilor se aplică de la 1 ianuarie, dar recalcularea de la 1 septembrie. Toate sunt bugetate, nu este o problemă, vom închide cu un deficit sub 5%”, a arătat el.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că la Educaţie este o majorare substanţială de aproximativ 61%, astfel că sunt asigurate fondurile necesare şi pentru majorarea salariilor la personalul didactic şi nedidactic, precum şi punerea în aplicare a legilor educaţiei.

Citit 768 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2023 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.